Work Fit at Home!

Nee dit is geen blog die je gaat vertellen hoe je tijdens je home workout of tijdens het thuiswerken je fitste zelf bent/wordt of blijft! Ik kan eerlijk zeggen dat dit meer een blog gaat zijn over hoe ik (eindelijk) de balans heb gevonden om enigszins ‘fit’ te blijven tijdens de periode van het thuiswerken. Ik keek toevallig foto’s terug van een jaar geleden en ondanks dat ik het al wel in de spiegel kon zien, werd het op deze wijze nogmaals bevestigd. Ook ik heb last van de Corona kilo’s. Dus nee dit wordt geen blog die je gaat vertellen wat voor jou de juiste manier is, maar een blog waarin ik ga vertellen wat ik denk dat voor mij de juiste manier is en tja.. deze manier heb ik nog maar 2 weken geleden ontdekt dus vandaar dat deze NU pas online komt.

Het startpunt
Om je eerst even een beeld te geven van mijn situatie werkte is tot vorig jaar juni op een 24-uurs groep van een zorg verlenende instantie hier in Twente. Kantoorwerkzaamheden hoorden er zeker wel bij maar ik was veel met de jongeren bezig, actief de trap op en af aan het rennen, probeerde gezonde maaltijden te verzorgen en omdat ik onregelmatig werkte kon ik mijn loopjes altijd goed om mijn werk heen plannen. In juni heb ik deze baan echter verruild voor een andere baan bij een landelijke organisatie, wel blijf ik in de regio Twente actief en ben ik nog steeds met kinderen en jeugd betrokken. Echter sta ik dus niet meer fysiek op de groep. Waar ik mijn werk eerder alleen psychisch mee naar huis kon nemen werk ik nu veel thuis. Een flinke omschakeling dus.

In principe had ik het geluk dat ik in mijn begin periode op kantoor kon werken, mijn collega’s daardoor kon bevragen maar ook iedere dag wel een aantal keren achter mijn bureau werd weggetrokken om even een frisse neus te halen. Ik nam altijd al de trap i.p.v. de lift en had ik nog niet goed na gedacht over het echte thuiswerken, tot dat ik in september verplicht thuis moest werken omdat ik niet mobiel was met mijn enkel. Ik zat aan de keuken tafel bij een gebrek aan een kantoor, mijn rechterbeen hoog op een andere stoel. Hier ging het in principe voor mij al mis, want ik was mijn ‘tool’ (hardlopen, actief bewegen) kwijt om mijn hoofd leeg te maken en ik werkte op dezelfde plek waar ik ook zou moeten ontspannen. Zoetigheid kwam steeds vaker op tafel en zo werd een slechte gewoonte geboren. 

In de maand oktober kon ik weer autorijden en er weer op uit, mocht het zo zijn dat de eerste dag dat ik dat kon het kantoor gesloten werd en we enkel vanuit huis mochten werken. Ondanks dat ik wel weer beter de stress die mijn werk met zich mee brengt kon verwerken, omdat ik weer actief iets kon ondernemen. Was de lijn tussen werk en privé nog steeds erg dun.  In de maanden daarop is dat een worsteling geweest, de ene dag ging het beter dan een andere, maar de kans dat ik enkel opstond tijdens een werkdag om even dat broodje te smeren, de kop koffie te pakken of naar het toilet te gaan werd steeds gebruikelijker. Dit was niet goed, ik kon het merken aan mijn mindset maar ook aan mijn lijf. Een maand geleden besloot ik dat er verandering in moest komen, maar hoe!?

Doe het zelfde maar dan net anders
Ik besloot (in overleg met mijn man) de logeer kamer te veranderen naar een kantoortje voor mij. Nu hoor ik jullie denken, had je dat dan niet veel beter eerder kunnen doen? JA dat is zo en ik geef jullie daarin gelijk, maar mentaal wilde ik er niet aan corona zal toch wel weer minder worden en we zullen vast weer snel naar kantoor kunnen. Het heeft bij mij bijna een half jaar geduurd om te accepteren dat ook voor mij een thuis kantoor het beste was. Ik had echter wel 1 eis. Het moet een fijne plek worden waar ik graag zit.

Nou toen begon de zoektocht, het bureau was zo gevonden, tijdens de lockdown andere meubels shoppen was lastig, toen click en collect eenmaal mogelijk was, was dat ook snel geregeld. Echter met alleen meubels was mijn werkplek nog niet fijn. Ik besloot nog wat accessoires te kopen, ben op dit moment nog steeds op zoek naar de perfecte vaas voor mijn droogbloemen. Ook hangt mijn New York virtual marathon medaille op het kantoor en de medaille van de Berlijn marathon. 2 Situaties waarin ik namelijk absoluut niet top fit was maar wel met een Smile de finish haalde! Een mooie reminder wanneer ik denk HOE!? Dat ik weet dat opgeven geen optie is.

Ook wilde ik een aantal planten op mijn kantoor zetten,  wist je dat planten op je kantoor

  • de luchtkwaliteit verbeteren
  • de creativiteit en productiviteit verbeteren
  • de concentratie verhogen?

Deze 3 punten dragen dus zeker bij  het Fit thuis werken!

Mijn kantoor is momenteel nog niet af, ik heb nog niets aan een hele mooie muur, ik zit zelf te denken aan een mooie quote met een paar posters erbij echter vindt ik dit ontzettend lastig om dat online te bestellen en ik zou niet weten waar ze dat hier in de buurt verkopen.  (Tips zijn welkom)
ook zoek ik nog overige decoratie, als je ideetjes hebt wat je in een vensterbank kan zetten waar de zon vol op staat gedurende de dag, let me know, maar mijn werkplek thuis vind ik nu al heel erg fijn!

Hoe helpt dit mij om fit te blijven?
Eigenlijk is het heel simpel, doordat ik ’s ochtends eerst een ontbijtje pak/eet (soms gaat het mee naar boven) loop ik daarna weer naar boven naar mijn werkplek. Daar ga ik dan aan het werk. Als ik de hele dag achter de computer moet zitten plan ik momentjes voor mijzelf in waarin ik even mijn ogen van het beeld haal en die combineer ik dan met een kleine activiteit, denk aan een wall-sit, squats of eventueel andere oefeningen. Ik heb de luxe om in de kamer ernaast te fietsen, of echt gewichten te tillen maar tot op heden kan ik die stap nog niet zetten. Om wat drinken te pakken loop ik naar beneden en weer omhoog, mijn middageten doe ik niet achter mijn bureau maar aan de keuken tafel, opnieuw beneden. Doordat mijn werkplek is veranderd blijf ik beter in beweging. Echter is mijn privé en werk daardoor ook beter gescheiden, dit maakt dat de stress ervaring ook minder is wat weer beter is voor je gezondheid!. Natuurlijk is het nog steeds niet optimaal en haal ik mijn stappendoel van 10.000 stappen iedere dag bij lange na niet op mijn werkdagen. Toch beweeg ik meer en merk ik dat deze kleine stapjes het goed doen. Doordat ik nu ook niet meer in de buurt werk van de kast waar eventueel snaaierij in ligt of in de buurt van de koelkast ben, ben ik gedwongen om naar beneden te lopen. Ik leg bewust in de ochtend een stuk fruit of een andere gezonde snack boven neer. Zodat de ongezonde snack zoals de paaseitjes nu, beneden blijven liggen.  De keuze tot gezonde keuzes daarin ook makkelijker wordt. Ik neem meer rust en daardoor kom ik weer meer en meer in balans merk ik. Wanneer ik (bijna zeker) weet dat ik de hele dag thuis werk, werk ik in een mijn sportoutfit (met een reguliere trui of blouse), staan mijn hardloopschoenen en ligt mijn hardloop shirt in mijn kantoortje al klaar en is de stap naar buiten echt heel makkelijk gemaakt.

Soms is het investeren in je werkplek eigenlijk dus een soort van investeren in jezelf. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een type persoon ben die soms eerst haar teen een aantal keren moet stoten voordat ze ervan leert maar deze les wil ik graag met jullie delen, mocht je er tegen aan lopen kan de oplossing dus simpel zijn. Ik blijf ondertussen mijn werkplekje meer en meer mijn eigen plekje maken.


Een reactie op “Work Fit at Home!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s