Trusting your heartbeat

Zoals menig een van jullie weten ben ik aan het trainen voor mijn 2e marathon. Ik train op hartslag en daarbij is het gebruik van een hartslagband natuurlijk aan te raden. Ik train volgens het principe wat Polar aanbied in hun Polar Flow account. Dit omdat het mogelijk is met mijn V800 horloge. Ik gebruikte voorheen de Polar H7 hartslagband. Sinds kort gebruik ik de Polar H10 band. Ik kreeg de mogelijkheid van Hardloopaanbiedingen.nl om deze voor hun uit te proberen en te reviewen. Aangezien ik de afgelopen periode een haat/liefde verhouding kreeg met de H7 band (ik denk namelijk dat de band aan vernieuwing toe is) kwam deze kans precies op het goede moment!

Follow your heart but take your brain with you

Het belangrijkste en mooiste verschil tussen de H7 en de H10 is toch wel dat de H10 een geheugen heeft. Je kan er namelijk 1 trainingssessie in op slaan. Dit zou dus betekenen dat je bijvoorbeeld tijdens het fitnessen de telefoon in de kluis kan laten liggen, maar ook je horloge niet hoeft te dragen. Je hebt dus geen horloge nodig om je trainingen goed bij te kunnen houden. Voordat je begint stel je de training in op Polar Beat, deze app kan je gratis downloaden op je telefoon. Je geeft aan dat je via de hartslagband wil trainen. Je start bijvoorbeeld het onderdeel krachttraining legt je telefoon in de kluis en gaat dan ongestoord (niet afgeleid door je telefoon) je training afwerken. Ik kan je beloven, mijn training is dan beter, geconcentreerder en efficiënter omdat ik niet constant op mijn telefoon of horloge kijk. Wanneer je klaar bent stop je je training weer op de telefoon en dan download je telefoon de gegevens over van je hartslagsensor.

201801_Jaybird_124503_D850_DSC_2764
Voor het hardlopen is deze functie ook toe te passen, echter schakelt Polar beat de GPS uit en blijft de telefoon op 1 plek liggen waardoor je geen gelopen aantal kilometers krijgt. Ik ben zelf ook in bezit van de stride sensor en heb geprobeerd om dit te combineren om alsnog het aantal kilometers in beeld te krijgen, maar helaas. Het aantal gelopen kilometers blijft op 0 staan wanneer je het hardlopen, traint op het geheugen van deze hartslagmeter. Neem je echter je telefoon mee dan schakel je dus niet in dat je training opgeslagen moet worden waardoor de GPS aan blijft staan in Polar Beat. Je kilometers en je hartslag wordt dan direct gemeten. Ook op deze manier heb je dus geen sporthorloge nodig om de gegevens na de tijd, maar ook onderweg goed te kunnen bekijken.
Je hartslag wordt namelijk wel gewoon weergegeven dan op je telefoon.

Focus on You

Een ander verschil is de band die je draagt. In het begin was ik aan het twijfelen, de band is iets stugger dan de borstband van de H7. Mijn twijfel daarbij was of deze wel comfortabel zou zijn. Ik moet zeggen dat de band eenvoudig in te stellen is op maat. Bovendien heeft het comfort van deze band mij positief verrast. Na een training vergeet ik hem nog wel eens af te doen. Voorheen vond ik een borstband niet altijd prettig, echter zit deze echt wel comfortabel en heb ik nog geen moment gehad dat ik hem direct na een training of wedstrijd af ‘moest’ doen omdat het niet lekker zat.  Ik heb ook nog niet ervaren dat de band afzakt, de band blijft goed op zijn plek zitten is mijn ervaring.
Wat ik ook een positief punt vind aan Polar H10 Hartslagsensor is dat deze dunner is dan zijn voorganger de H7. Wanneer ik soms oefeningen moet doen op de sportschool en daarvoor op mijn buik moet liggen heb ik minder last van het feit dat ik een hartslagmeter draag. Waarin de H7 erg oncomfortabel lag, was dit bij de eerste oefening op mijn buik duidelijk dat het bij de H10 een stuk comfortabeler is. Natuurlijk voel je wel dat je hem draagt maar een stuk minder. Tijdens mijn yoga oefeningen vind ik dit dus wel echt heel prettig.

 

Ik heb begrepen dat ook deze hartslagmeter gebruikt kan worden in het zwembad. Zelf heb ik dit nog niet kunnen uitproberen, ik ben niet echt een zwemmer heel af en toe durf ik het aan om een training in het water te doen. Ik weet dat de polar H7 ook prima werkte in het water deze is verbeterd dus ik ga ervanuit dat de H10 hartslagsensor goede en nauwkeurige metingen doorgeeft in het water.

20180121_132147-01


And suddenly you know…

Mijn overall conclusie:
De polar H10 hartslagsensor is een fijne hardloopband, goed te gebruiken bij verschillende sporten en prettig om te dragen

Om de punten nog even kort samen te vatten waarom ik zo positief ben

  • Nauwkeurige metingen, nog geen storingen ervaren na 3 weken intensief gebruik (minimaal 4 keer per week)
  • Fijn draagcomfort, de hartslagband zit prettig, de sensor is dunner waardoor het tijdens het trainen ook beter aanvoelt.
  • Te gebruiken met de Polar Beat app, maar ook met andere apps op je telefoon of met fitnessapparatuur op de sportschool.
  • Je kan zonder telefoon trainen doordat je 1 training op kan slaan op je hartslagsensor
  • Eenvoudig om in gebruik te nemen, je download de app(mits je dit wil) en verbind je sensor met je telefoon via bluetooth

Op dit moment heb ik dan maar 1 minpunt en dat is als volgt:

  • Je kan je hardlooptraining ermee opslaan, echter is dit zonder het aantal gelopen kilometers. Hiervoor zou je dan toch je telefoon mee moeten nemen want de hartslagsensor bevat geen GPS.
    20180113_153225-02 (1)

Overall ben ik overtuigd en aangezien ik mijn kilometers buiten de sportschool maak door in bepaalde hartslagzones te trainen ben ik nog wel afhankelijk van mijn horloge. Voor mij zit het voordeel van deze hartslag sensor vooral wanneer ik binnen met mijn krachttraining bezig ben. Ik laat mijn telefoon in de kluis liggen, geen afleiding en toch een optimale training!

Heb jij nog vragen over hartslagbanden of over mijn trainingswijze stel ze gerust.
Deze hartslagband kan je via hardloopaanbiedingen.nl bestellen via deze link.

 

2 gedachten over “Trusting your heartbeat

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: