JA-NU-arie 2019

recap of the month

Ik kan niet wachten om te beginnen met dit jaar. Het jaar waarin mijn grote doel gaat zijn een marathon lopen onder de 4 uur. Het jaar waarin ik al mijn wijsheid van de afgelopen hardloopjaren toe ga passen. Het jaar 2019 wil ik gaan knallen! Naast ontzettend mijn best doen om die marathon onder de 4 uur te gaan rocken ga ik geen verwachtingen meer buiten mijzelf leggen. Geen hoop op loting of inschrijving, als ik ergens hoor te lopen dan komt dan gaat dat op mijn pad komen. Het jaar waarin ik voor het eerst een trail ga lopen, wie weet gaat er een nieuwe liefde daardoor opbloeien en ga je me zelfs ooit nog in de bergen zien lopen. Het jaar is echter nog maar net begonnen. januari is afgelopen en ik ga er samen met jou op terugblikken. Hoe ging deze eerste maand en kan ik mijn positieve gevoel vasthouden!

week 1  My road to hamburg!

In het verleden is het zo geweest dat ik met grote regelmaat van die ‘fijne’ negatieve gedachten voor mijzelf kon creëren. Het feit dat ik het goed moest doen van mijzelf hielp daar natuurlijk ook niet bij. Echter heb ik mogen leren om dit om te draaien. Hardlopen helpt mij daarbij, maar niet altijd. Ik neem mij tijdens de aller eerste week van dit jaar voor om die druk los te laten. Ja ik weet dat ik een scherp doel voor mijzelf heb gesteld op die marathon. Ik besef mij wel degelijk dat de kans groot is dat dat misschien niet gaat lukken. Daarom wil ik ook zeker gaan genieten! Genieten van mijn Road to Hamburg, het 361 ambassadeur weekend wat we daar gaan beleven en die marathon daar ga ik mijn best voor doen. Meer dan je best doen en alles geven kan je namelijk niet. Ik kijk uit naar mijn trainingsschema maar omdat ik nog niet kan wachten om te beginnen heb ik via Garmin connect het Marathon schema geactiveerd en volg ik braaf de trainingen die daarop worden weergegeven.  Mijn running streak ben ik na 52 dagen gestopt op 2 januari omdat ik voor mijzelf een record aantal dagen achtereen had hard gelopen.  De ervaring is dat ik mijzelf daarin prima kan overvragen dus dat gaan we nu voorkomen. Full focus op naar die marathon. Dit ging direct met de eerste training mis door een verkeerde afslag te nemen en direct langer te trainen dan de bedoeling was. Gelukkig zonder gevolgen, behalve dat ik door een prachtig mooi stukje natuur liep en daar lekker van genoot.

Week 2  Focus!

Ondertussen ben ik met mijn Garmin Marathon schema bezig en  bereid ik voor op de wintersport. Sinds een lange tijd ga ik weer met een vriendin naar Oostenrijk en blijft manlief thuis. (work work work) De pré wintersportkriebels zitten er al goed in en mijn hoofd dwaalt het liefste ook af naar verschillende webshops waar ze nog net die ene mooie skipully verkopen en stiekem wil ik toch nog een nieuwe helm. Al met al kan ik me inhouden maar dit kreeg wel vrij veel de aandacht deze week.  Wel kan ik me er toe zetten om naar de sportschool te gaan. De goede voornemens zijn nog van kracht hier want het is ontzettend druk. Op de planning voor mij stond 40 min op de crosstrainer. Een apparaat wat ik niet zo leuk vind maar keurig werk ik mijn training af. Ik knal daarna nog even met een paar gewichten om vervolgens dik tevreden terug naar huis te keren.  Ook krijg ik mijn eerste mentale dipje voor het trainen. Het is slecht weer en er staat een duurloop op de planning. Ik ben moe en heb geen zin. Toch weet ik mijzelf zover te krijgen om de hardloopkleding aan te trekken en naar buiten te gaan. 15 min moet ik het van mijzelf proberen, gaat het dan nog niet dan mag ik terug naar huis met een opgeheven hoofd. Trots omdat je het dan wel geprobeerd hebt. Echter loop ik mijn duurloop, stamp ik door de plassen, krijg ik een hele hoop energy en kom ik als een blij ei terug.

Run with Joy zou je zeggen.. nee Joy by running

Week 3   Raceday

De week waar mijn eerste wedstrijd van het jaar op de planning staat. Een crossloop, helaas zijn die koos medaille loos. Echt ik vind dat echt zonde want een cross is echt zoveel zwaarder dan het lopen op de weg. Een 10 km en ik ga helemaal stuk/dood en zit dan nog bijna 5 min boven mijn PR. Je maakt hoogte meters, springt soms over boomstronken, loopt onverhard en soms door mul zand en dat allemaal zo snel mogelijk! Waterposten kennen ze niet dus 10 km gaan met die banaan, gas erop en daarna bijtanken. Ook deze week was dit het geval, het had gevroren waardoor de grond hard was. Dit was wel een voordeel alleen bestond het parcours uit 2 rondjes van 5 km. Tijdens dit rondje liep je letterlijk over de motorcrossbaan. Heb je die wel eens goed bekeken? Dit was echt heel zwaar. Om vervolgens vlak voor het einde nog even een stuk van de mountainbike route te pakken. Dan kwam je bij de finish en mocht ik nog een rondje omdat ik mij had ingeschreven voor de 10 km. Ik vervloekte mijzelf en weet ook zeker dat ik als ik volgend jaar weer meedoe, mij in ga schrijven voor de 5 km. Het gevoel toen ik ronde nummer 2 finishte was daarentegen onbeschrijfelijk, happend naar lucht had ik het hartstikke warm maar ik was ontzettend trots. Omhoog of naar beneden ik gaf niet op ik ging door vocht en op het einde kon ik nog iets versnellen om net die ene man voor mij in te halen.  Nee ik weet dit staat natuurlijk niet in mijn Marathon schema, dit crossen gebruik ik wel om sterker te worden. Bovendien vind ik het heel erg leuk omdat dit echt iedere keer binnen 10 km afstand van huis is! We krijgen dan wel geen medaille maar wel wat lekkers als we ons startnummer weer netjes inleveren. Dit maal was het een pak ontbijtkoek. Dit eet ik zelf niet maar manlief was er blij mee.  Ik had dit zelfde weekend ook nog een andere wedstrijd gezien, de medaille drang waar ik dit jaar eigenlijk niet aan toe wil geven begint op te spelen. Toch kies ik er niet voor om die wedstrijd te gaan lopen en houdt ik mij voor die dag braaf aan mijn trainingsschema. Ik tel ondertussen de dagen af naar mijn skivakantie.

Week 4  Snow & Fun 

Tijdens deze week krijg ik vakantie! Onverwachts werd dit een dag eerder omdat ik dubbel ingepland was. Wat is dat lekker als je dat op maandag hoort dat je de volgende ochtend na je dienst vrij bent voor meer dan een week! Voelt echt als een cadeautje. Daarbij kon ik nu nog extra trainen iets meer tijd vrij om mijn spullen te pakken voor de week wintersport. De beloning is ook nog eens een hele mooie verse sneeuwlaag hier in Nederland. Ik heb een runningdate deze week met de lieve Deborah. We hadden al een tijd geleden samen gelopen in Soesterduinen maar niet de hele ronde zoals we die gepland hadden voor die dag. Vandaag was het tijd voor revanche en dat is zeker gelukt. Naast dat we heel wat te bespreken hadden waren het ook prachtige kilometers. Kilometers die goed waren voor body en mind. Fijn dat hardlopen zo’n positief effect kan hebben. Als ik thuis kom heb ik mijn laatste hardlooptraining voor januari ook afgerond. De volgende dagen bestaat het alleen uit skiën en rust. Genieten in Oostenrijk en er een klein feestje van maken natuurlijk

Week 5  Ski – trip!

Er wordt niet gelopen maar ben wel lekker van mijn sportieve activiteiten aan het genieten. Wat is het hier mooi in Oostenrijk. Verse sneeuw bijna iedere avond waardoor we ’s ochtends vroeg lekker over een klein laagje poeder mogen skiën. Gelukkig heb ik de Oofos (Snow) boots mee, die zorgen dat mijn spieren snel weer herstellen van het skiën. Ondanks dat ik vaak zere spieren had op de piste heb ik geen spierpijn ervaren de volgende dag! Iedere ochtend zijn we er vroeg bij omdat we dan het meeste uit onze dag kunnen halen. In de avond staan we natuurlijk wel te swingen op de apres ski beats die ze hier draaien en dat alles bij elkaar maakt dat mijn weerstand een beste klap krijgt. Op dinsdag ben ik koud, maar voel warm aan. Ik heb koorts, althans dat denk ik. Na het eten van het ontbijt wat ik moeilijk weg krijg besluit ik niet mee te gaan die ochtend. Ik stap mijn bed in, ik probeer bij te tanken in de hoop rond het middaguur alsnog naar boven te gaan. Dit hielp, nou ja de aspirines deden denk ik vooral hun werk. Ik voel me redelijk en mijn eetlust is terug. Ik heb het niet meer warm en koud tegelijk. Ik ga omhoog en maak tijdens deze week er nog het beste van. Het fitte gevoel komt echter niet meer terug, ik blijf verkouden en hoesten. Het is jammer dat mijn maand januari op deze manier eindigde. Ik probeer er rekening mee te houden maar probeer vooral te genieten. Ik ga immers maar 1 keer per jaar (als ik al ga) op wintersport! Wel begin ik mij sterk af te vragen of ik die midwintermarathon wel kan gaan lopen. Echter is dat een keuze die ik zondagochtend pas kan maken. Dan ben ik al thuis in het warmere Nederland.

Februari en Maart bestaan vooral uit trainen naar de Marathon toe, ik ga zoeken welke sportvoeding bij mij het beste werkt en ook het onderwerp voeding ga ik de komende maanden aanpakken. Ik heb in januari de 2 boeken van Fitchef mogen ontvangen, Fitchef en Fitchef Turbo. Ik ben benieuwd wat ik hieruit ga oppikken en mijzelf ga aanleren. Hier komt nog een review van online op het moment dat ik deze heb geschreven. Ik houd jullie op de hoogte. Heb je ondertussen, vragen, tips adviezen of ben je ergens benieuwd naar? Laat het me weten dan kom ik daar met jou persoonlijk of via een blog op terug! Heb je zin in een Rundate, ook dan laat maar een berichtje achter 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s