het ‘perfecte’ plaatje

 

De hardloop foto’s, ik krijg er regelmatig vragen over hoe ik deze maak en wat ik hier zoal voor gebruik.  De vraag wordt regelmatig gesteld of er altijd iemand met mij mee gaat als ik ga hardlopen. In tegenstelling van dat maak ik (bijna) al mijn foto’s zelf en loop ik, op een enkele keer na, al mijn trainingen alleen. Al een langere periode (een jaar) zit ik erover te twijfelen of ik daar een blog aan zou wijden. Nu ik de laatste weken wat meer bezig ben met het kiezen van het juiste plaatje, ben ik overstag en ga ik jullie mijn foto ‘geheimen’ (absoluut niet zo maar klinkt wel lekker) delen.
Ook ga ik in deze blog de gelukkige bekend maken die met zijn/haar eigen LG G8s Thinq in de toekomst (hardloop) foto’s kan maken! Zijn eigen perfecte plaatjes kan gaan schieten 🙂

Stap 1: Voorbereiding
Kies een leuke outfit aan en een onderwerp wat je op de foto wilt zetten. Soms ga ik blanco weg en hoop ik dat ik onderweg een mooi beeld zie wat ik graag wil fotograferen. Een ander moment heb ik het perfecte paatje al in mijn hoofd (dat zijn de lastige foto’s want dat wil namelijk niet zeggen dat het lukt) Ik benoem het uitkiezen van een leuke outfit omdat wanneer je helemaal in het zwart gekleed gaat en het is ook nog een beetje donker de foto vaak ook minder goed lukt. Als je met een plan vertrekt dan weet je vaak ook waar je precies de foto wilt maken en kan je je dus beter concentreren op je training. Kleurtjes komen vaak leuk terug in een foto. Tijdens een lange duurloop ga ik vaak zonder plan weg omdat ik van mijzelf dan beter even een stop kan maken. Tijdens een intervaltraining wordt de foto bijna altijd na de tijd genomen en hoop ik uit te komen op de gewenste plek. Ik loop vooral bij daglicht zodat je van het natuurlijke licht gebruik kan maken. Foto’s maken in het donker is moeilijk en een bewegend shot wordt vaag.

Stap 2: Gear
Zorg dat je telefoon een goede camera heeft. Probeer voor de tijd verschillende functies uit. De camera op je telefoon maakt je foto immers, hoe beter jij die kent hoe makkelijker jij de ‘perfecte’ run foto kan maken. Op mijn LG G8s zit bijvoorbeeld een portretfunctie die de achtergrond mooi vaag maakt. De timer functie gebruik ik ook daarvoor maar ook in de automatische stand. De automatische stand gebruik ik  voor al mijn bewegende foto’s. Sommige telefoons hebben net als deze LG ook een Live functie, deze neemt de actie op voor en na dat de foto genomen wordt. Zo kan je van een mislukte foto vaak toch nog een mooi actieshot maken. Voorheen had android de mogelijkheid om 3 foto’s te maken direct achter elkaar met toch enkele seconden ertussen om van ‘pose’ te veranderen, (in tegenstelling tot een burst modus) deze functie is er nu niet meer (helaas want ik gebruikte hem veel) In de apps heb ik nog geen ‘oplossing’ daarvoor gevonden. Andere telefoons beschikken over het maken van bewegingsfoto’s.  Dit werkt volgens hetzelfde principe als de Live functie.

‘Because every picture tells a story’

Naast het gebruik van mijn telefoon maak ik soms ook gebruik van een klein statief voor mijn mobiele telefoon. Ik gebruik het statief bestaat uit een 3 poot en is een meter uitschuifbaar. Ingeklapt is het ongeveer 20 cm lang. Deze is online in NL te bestellen maar ook via ali x press te verkrijgen. Dit statief is degelijk en sterk en kan het gewicht van mijn telefoon aan. Er wordt een kleine afstandsbediening bijgeleverd en daarmee kan je via bluetooth je shutter knop van je telefoon op afstand bedienen. Tijdens normale trainingen gaat echter alleen mijn telefoon mee. Ik vervoer deze dan in mijn flipbelt. Als ik mijn statief meeneem loop ik met een klein rugzakje en loop ik ook vaak de langere afstanden. Ik heb zelf nu een klein mini standaardje besteld die eventueel in mijn flipbelt zou passen. Als het mij bevalt zal ik het terug laten komen op instastories.

Stap 3: How to
Nu het maken van de foto, het is natuurlijk wel een verschil of je een selfie neemt of dat je de daadwerkelijke actie foto maakt. Als ik een actie foto maak ben ik (als ik mijn statief niet bij mij heb) op zoek naar een plek waar ik mijn telefoon neer zou kunnen zetten. Hierin kan je soms erg creatief zijn. Ik heb hem wel eens tegen een stoeprand aangezet, een muur, aan de achterkant van een verkeersbord of straatnaambordje (de ouderwetse bij de nieuwe lukt dit niet meer). Op een hekje, in een boom op een tak. Zelfs op prikkeldraad heb ik mijn telefoon wel eens laten balanceren. Mijn telefoon is dus ook altijd beschermd met een beschermhoesje. Ik kijk ook altijd op de grond waar hij eventueel zou kunnen vallen of dat goed gaat. Niet dat het straks in een diep gat ligt of in een sloot.

Voordat ik de telefoon neerzet heb ik de timer ingesteld, ik kies vaak voor 5 seconden omdat het voldoende is. Op 10 seconden ben ik vaak te snel en dus te vroeg voor het nemen van de foto. Ik zet hem neer druk hem aan. Bij mijn LG kies ik er soms voor om de stemaansturing te gebruiken. Door middel van het woordje cheeze wordt de shutter geactiveerd en telt de telefoon af. Ik loop vervolgens langs mijn telefoon en dit doe ik standaard een aantal keren en bekijk dan mijn beelden Meestal zit er door de bewegende beelden al vrij snel een foto naar wens bij. Let ook op het licht soms krijg je net een meer bijzondere foto als je aan de andere kant van de weg de foto neemt of je telefoon een kwartslag draait. Speel ermee en probeer het dus maar eens uit.

TIP * Ik heb de telefoon staan op selfie stand en loop eerst naar de telefoon toe zodat ik kan zien wat er op de foto komt (of ongeveer dan ) Wanneer ik mijn telefoon andersom neerzet is het moeilijk te bepalen hoe/ waar je moet lopen om toch volledig in beeld te zijn.

TIP *Een andere optie zou ook kunnen zijn om een filmpje te maken (bijvoorbeeld in slow motion) maar zelf persoonlijk vind ik de kwaliteit van zo’n screenshot minder dan van een foto op de selfiestand.

Stap 4: Finishing touch
Voor de finishing Touch kan je verschillende opties kiezen. Je kan de foto plaatsen natuurlijk zoals hij gemaakt is. Je kan hem bewerken via de functies van je telefoon of via Instagram. Zelf kies ik er met grote regelmaat voor om er toch iets aan te bewerken. De intensiteit van de kleuren aan te passen (verhogen of juist af te zwakken) nadruk leggen op een bepaalde kleur. Helderheid of de scherpte te verhogen .Dit alles doe ik via de app Snapseed. Deze app is wat ingewikkeld als je hem voor het eerst gebruikt (of niet) maar ook hier geld weer, spelen en oefenen en je weet op een gegeven moment hoe je vrij snel je foto krijgt zoals je hem hebben wilt. Zo kan je hele donkere foto’s nog best goed uitlichten en van een niet zo’n super scherpe foto een helder beeld creëren.

Dan wordt het nu toch wel een keer tijd om bekend te maken wie de LG G8s Thinq heeft gewonnen Het was niet te doen om iemand uit te kiezen. Vele aanmeldingen, leuke volgers erbij gekregen maar ook prachtige en hilarische selfies ontvangen. Allemaal super bedankt voor jullie deelname. Na loting en controle of ze ook daadwerkelijk aan alle eisen voldeed is (want de eerste 2 winnaars deden dat helaas niet) maar 3 keer is scheepsrecht en @Huismanelske is de winnares is geworden van de LG telefoon! Ik hoop dat je er veel mooie foto’s mee gaat maken en gaat genieten van die mooie camera (en alle andere toffe functies). Wil jij even contact met mij opnemen?

Ik hoop dat ik jullie nu een beetje geholpen heb met het maken van je hardloop actie foto’s. Ik zou het ook erg leuk vinden als jullie mij taggen in een bericht als je van mijn tips gebruik hebt gemaakt 😊 De functie van je telefoon is dus zoals je begrijpt wel belangrijk in het maken vaan een mooie hardloop foto. Logisch ook want zonder een goede camera kom je ook niet ver. Heb je nog vragen of wil je nog wat weten over de LGGs 8 Thinq stel hem hieronder of neem contact op via het formulier of via mijn instagram. Laat je ook even weten wat je van deze blog vond?

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s