Podium gemist, of toch niet

20170731_192128

De variarun, een race die voor mij perfect kwam. 31 juli was het zover in Dedemsvaart, ik moest na een blessure al snel een 10km voluit gaan lopen vanuit mijn sportrusten programma. Ik vond dit te spannend om in een training te doen ik durf mij dan niet zo maximaal te geven zoals ik dat in een wedstrijd kan doen. Toen ik de mogelijkheid zag om in de buurt (lees 45 min rijden) mee te doen aan een 10 km wedstrijd besloot ik mij direct in te schrijven. De variarun in Dedemsvaart zou een mooi meet moment voor mij zijn. Ben ik nog net zo snel als vorig jaar of heeft onder andere mijn blessure meer leed veroorzaakt dan dat ik zou willen.

Ik wist eigenlijk al wel van te voren dat ik mijn pr van  50.00 niet zou gaan verbreken deze dag. Dit zou namelijk betekenen dat ik constant 10 km lang harder dan 12 km per uur zou moeten gaan lopen. Dit zou inhouden een pace van onder de 5 minuten per kilometer. Dit heb ik al tijden niet meer gekund dus dat was al niet ter sprake. Gewoon keihard mijn best doen en het maximale eruit halen. Tot het maximale voor je gevoel gaan was mijn doel.

20170731_193653

De start

Na enkele vragen gesteld te hebben aan de organisatie (waar ik snel antwoord op kreeg!) wist ik waar ik snel en makkelijk zou kunnen parkeren. Ik ben zelf absoluut niet bekend in Dedemsvaart en toen ik eenmaal aan kwam rijden zag ik dat ik gewoon nog in de finish straat kon parkeren. Dit heb ik gedaan een mooie stok achter de deur om ook te blijven tot dat iedereen gefinisht was en iedereen aan te moedigen die nog onderweg was. (ik ging er even vanuit dat dat gewoon zou kunnen.)

Bij de Baron kon iedereen zijn startnummer ophalen. Helaas bleek het zo dat de voorinschrijvers langer zouden wachten dan da na-inschrijvers. Helaas stond er een lange rij maar uiteindelijk was dat natuurlijk geen probleem. Iedereen was ruim op tijd aanwezig om mee te kunnen doen aan de wedstrijd. Ik had gekozen voor de Oegema transport 10 km rac. Dit zou betekenen dat je 4 rondjes van 2,5 km zou rennen door Dedemsvaart waardoor je dus meerdere malen door het hart van Dedemsvaart zou lopen waar muziek en publiek met grote getalen je aan zou moedigen maar dat komt later terug. Bij de start was het al snel zoeken naar je favoriete plekje.
Persoonlijk houd ik er niet van om vooraan te starten, nu was dit ook niet mogelijk vanwege de drukte maar dat gaat me gewoon simpel weg te hard. Ik houd ervan om in mijn eigen tempo klasse te starten. Echter bleek al snel na het startschot dat ik te ver vooraan stond. Ook al stond ik er 30 meter achter. Van links en rechts (ook al liep ik braaf rechts omdat je daar hoort te lopen als langzame loper) werd ik ingehaald door snellere lopers, lopers die dus voor mij hadden horen te staan.  Dit bleef het eerste rondje zo doorgaan totdat we onder de finish boog doorgingen. Ik besefte dat de 5 km lopers nu dus al hun laatste rondje ingingen ik moest er nog 3 dit was niet motiverend.

 

 

 

De race

Ik moet eerlijk bekennen dat het daarna juist een extra goed gevoel gaf wanneer ik anderen in kon halen tijdens deze race. Ik bedoel dat ik het fijn vond omdat ik constant tijdens de eerste ronde werd ingehaald nu ook eindelijk mensen kon gaan inhalen. Tijdens mij 2e keer dat ik de finish/start boog passeerde bleek dat ik mijn 5 km snel gelopen had, geen pr maar wel in 25.33. Een tijd waar ik echt mijn best voor moet doen maar ik was nog maar op de helft, dat ik dus tot het gaatje ging dat begrijpen jullie wel. Ik heb tijdens de eerste twee rondes ook geen drink momenten in gelast. Ik kon dit aan mezelf verkopen omdat ik tijdens de marathon ook geen drinkmomenten heb iedere 2,5 km maar om de 5 km als we dat geluk al hebben. De 3e ronde mocht ik dus een drink pauze houden. De temperatuur lag echter niet heel hoog maar het was zeker nog 20 graden of warmer en drinken zou zeer verstandig zijn. Ik nam er even de tijd voor, ik wandelde terwijl ik rustig mijn water op dronk. Mensen haalden mij in het interesseerde me weinig. Ik wist dat ik maximaal ging deze race en ze straks wel weer in zou halen. Bovendien was dit geen grootspraak want achteraf liep ik na het wandelen zo weer bij de mensen die me vlak na mijn drinkmoment hadden bijgehaald.

De allerlaatste ronde kwam eraan. Het publiek was volgens mij verdubbeld langs de hoofdstraat in Dedemsvaart. Wat ze riepen kon ik niet horen ik had mijn oordoppen van Bose in met mijn eigen muziek. Achteraf vind ik dit wel jammer want er was leuke muziek (wat ik zag) en er speelde al die tijd ook een dj in de straat. Echter was het in de andere straten op een maar toeschouwers na stil. Hier was ik weer erg blij met mijn eigen muziek. Echter ging ik in de laatste ronde stuk! Ik besefte dat ik meer dan alles wilde geven. Voor de drinkpost kreeg ik kippenvel op mijn hoofd. Ik voelde het ik kon het natuurlijk niet zien maar ik besefte dat dit niet goed was en toch wilde ik doorzetten. Opnieuw bij de drankpost de tijd genomen. Ik besefte dat ik nog maar 1,25 km zou moeten. Ik wilde al aanzetten en gaan versnellen totdat ik bij mezelf dacht dat ik dat zo lang niet zou vol houden. Goed gedacht want op 800 meter probeerde ik dit wel echt en dat resulteerde in kokhalzen tijdens het hardlopen. Ik kan je bevestigen, daar wordt je niet sneller van je loopt er alleen maar beroerder door. De laatste 500 meter waren voor mij echt vechten. Er liep op dat moment op 50/75 meter nog een dame voor mij. Mijn allerlaatste doel zou zijn om haar in te halen. Toen het zover was dat we de finish straat in draaiden, de straat waar we al 3 keer door heen waren gerend besloot ik opnieuw te gaan versnellen. Als je het niet probeert weet je zeker dat het niet lukt. Het was zwaar, ik voelde me niet lekker en opnieuw kreeg ik weer kippenvel, maar ik heb mijn voorganger net voor de finish kunnen passeren.

 

20170731_230235

 

After de finish

Terwijl ik na de finish nog lucht zat te happen en bij zat te komen bedacht ik mij dat ik het helemaal niet zo slecht gedaan had. Volgens mijn eigen tijdswaarneming zou ik rond de 53 min zitten. Nee dat zijn geen podium tijden daar ben ik mij van bewust, maar omdat ik mijn auto in de finishstraat heb geparkeerd zou ik toch echt moeten wachten tot dat iedereen gefinisht is. Wat super goed was is dat ik al uithijgent een flesje water aangeboden kreeg. Toen ik eenmaal opstond kreeg ik de herinneringsmedaille omgehangen en daarna kon ik kiezen tussen diverse stukken fruit en ontbijtkoek! Erg prettig en fijn dit hebben ze niet bij iedere run en dit is wel goed voor je herstel. Ik begrijp dat wanneer je uit Dedemsvaart komt je in het publiek je familie en je vrienden op gaat zoeken. Ik was echter alleen kende niemand en koos er daarom voor om 50 meter voor de finish te gaan staan. De lopers die nog binnen kwamen was ik aan het aanmoedigen en daar zag ik ook de kans om een paar selfies te maken. Gelukkig kreeg ik een helpende hand van een andere loper die mij even met de finishboog op de foto wilde zetten. Dankjewel!

Ondertussen begon de prijsuitreiking voor de kidsrun, de 5 km en uiteindelijk ook van de 10 km.
Ik vond het leuk om te horen dat de vrouw die ik nog net had ingehaald voor de finish 3e was geworden in haar leeftijdscategorie op de 10 km. Ik wist dat met mijn tijd geen ere plaats vergeven was en toen de mensen opgeroepen werden was mijn naam daar ook niet bij. Nee, het bleek dat ik 4e was geworden in mijn leeftijdscategorie t/m 35 jaar met de tijd van  52.25. een prima tijd waar ik heel trots op was. Ik besloot na de laatste loopster en de prijsuitreiking naar huis te gaan.

Op de weg naar huis zag ik een prachtige mooie zonsondergang die me meerdere malen heeft bedacht om mij te laten stoppen om een mooie foto te maken. Dit heb ik echter niet gedaan want uiteindelijk was het half 11 voordat ik weer lekker thuis was. Trots dat ik 4e was geworden en blij dat ik de 10 km voluit maximaal met kokhalzen etc uit heb kunnen lopen.

20170806_211947.jpg

Podiumplaats

Ik weet niet meer waarom, maar op de een of ander manier was ik al mijn uitslagen op uitslagen.nl aan het bekijken. Op dat moment zie ik ineens nummer 3 bij mijn achternaam zie staan. Ik weet nog dat ik dacht wat goed een familielid is waarschijnlijk ergens derde geworden wat gaaf! Totdat ik zag dat mijn eigen naam er stond en dat het van de VariaRun was. Dit zorgde ervoor dat er bij mij veel vraagtekens kwamen. Na kort contact met de variarun bleek dat de nummer 1 in mijn leeftijdscategorie eigenlijk een man bleek te zijn. Dat telt natuurlijk niet mee in de uitslagen van de vrouwen. Daardoor schuift iedereen een stukje op. Dit houdt dus in dat ik mijn allereerste en waarschijnlijk mijn enige podiumervaring gemist heb. Helaas heel jammer wat had ik graag op het blok van nummer 3 gestaan, maar op dat moment was dat gewoon niet duidelijk. Als een man zich inschrijft als een vrouw wordt dat natuurlijk ook pas bij de uitreiking duidelijk.. zonde maarja niets aan te veranderen. Het toffe is wel dat ik dus met mijn, voor mijn gevoel niet zo’n super tijd toch derde geworden ben in mijn leeftijdscategorie. Ja ik weet dat wanneer het overall zou zijn geweest ik waarschijnlijk net de top 10 haal maar toch! Ik heb nog contact met de organisatie gehad en hoe gaaf is het dat ze mijn prijs gewoon nog na gaan sturen! Ja dat ze opnieuw een erepodium hadden gebouwd zou natuurlijk helemaal te gek zijn geweest maar dat ik überhaupt erkend zou worden als 3e plaats daar ben ik al ontzettend trots op! Ik ben heel benieuwd wat die derde prijs nu precies inhoud! Trots ben ik zeker dit was een once in a lifetime achievement!

Naamloos

Of ik volgend jaar weer mee ga doen aan deze run? Waarschijnlijk wel maar het ligt er echt aan wanneer deze is, deze keer was het op de maandag avond en dat komt mij natuurlijk met mijn onregelmatige werk niet altijd uit. Of ik het leuk vond. Jazeker! Wat ik ook nog heel erg tof vond was de bagage tent! Deze dames zorgden er keurig voor dat je extra spullen die je bij je had veilig ergens neer werd gelegd en je alleen met het bonnetje op zou kunnen halen .. dames bedankt! Organisatie van de Varia run Bedankt.. Alle deelnemers waar ik onderweg nog even mee gekletst hebt bedankt!
Meneer die als vrouw in had geschreven sorry jij iets minder bedankt.. maar verder was het super leuk!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s