Grachtenloop 2019

Afgelopen vrijdag 5 juli was het de 25e editie van de Grachtenloop in Haarlem. Dit jaar was het voor mij de aller eerste keer dat ik hieraan zou deelnemen. Dankzij 361 Europe die in Haarlem gevestigd is kreeg ik een startbewijs op de 5 km om deel te nemen en deze run te gaan ervaren.  Echter ben ik begonnen natuurlijk al weer even geleden aan mijn marathon schema. Een 5 km race staat daar niet op mijn planning. Tocht heb ik er een goede training uit kunnen halen. Ik neem jullie even mee naar mijn ervaring over deze hardloopwedstrijd.

 

Al op tijd gingen Mirjam en ik de kant van Haarlem op. Voor ons is het namelijk best een eindje rijden (+/- 160 km enkele reis). Gelukkig konden we vrij vlot doorrijden en waren we om 5 uur in de parkeergarage die door de organisatie wordt aangeraden om te parkeren. Beide zijn we niet bekend in Haarlem en via google maps kwamen we dan ook bij het Phillharmonie uit, hier moest ik mijn startbewijs ophalen.  De cheerzone van 361 Europe werd op dat moment nog ingericht. Wetende hoe leuk het is keek ik er al naar uit om daar doorheen te rennen. Ik heb mij binnen even snel omgekleed en klaargemaakt zodat ik  daar ook mijn tas kon inleveren. Vervolgens liepen we naar Kenamju waar Mirjam haar spullen kon achterlaten (ik liep voor de bedrijvenloop mee en dat was dus appart) Opnieuw met behulp van google maps hadden we dit redelijk snel gevonden. Wel vond ik het allemaal wat ver van elkaar liggen met de start/finish er precies tussenin.

20190705_182355.jpg

Terwijl we in het zonnetje bij de start wachten op Scarlet die uit haar werk direct naar Haarlem is geracet komen we een aantal bekenden tegen! Super leuk en gezellig natuurlijk. Wanneer Scarlet dan ook is aangesloten maken we nog 1 foto en gaan richting startvak. Ik moet zeggen dat er al lichte wedstrijd druk op mij ligt en ben bang dat we te laat komen maar nadat we keurig in het blauwe startvak staan kom ik weer tot rust. Ik stel mijn horloge in en Scarlet vraagt of ik haar wil helpen om onder de 25 min te lopen. Ik benoem dat ik vandaag mij aan mijn training houd. Ik heb een intensieve training en die heb ik opgedeeld in een interval. Als ze wilt mag ze mee lopen natuurlijk. Mirjam wil kijken of ze haar tijd van Holten (een week eerder) kan verbeteren. Dit was een ‘pittig’ parcours en nu is het vlakker. Ik benoem dat ik wel wil helpen waar dat kan. Denk aan aanmoedigen maar ook water halen zodat je niet hoeft af te remmen. Langzaam lopen uit je hoofd praten etc.

 

Wanneer het startschot valt en we van start gaan is het direct een feestje. Mirjam begint snel en ik volg. Op een gegeven moment moedig ik haar aan en communiceer met Scarlet dat we over een aantal minuten gaan beginnen met 8 x 1 minuut versnellen en dan 1 minuut rust ertussendoor. Eerst lopen we nog gelijk op door de 361 Europe cheerzone. De straat is mooi versierd en de High Five handen die ook tijdens de Hamburg marathon aanwezig waren worden weer gedragen. Dus al high fivend  en aan het genieten van het publiek loop ik samen met 2 ontzettende leuke loopmaatjes door de cheerzone! Vlak na dit moment is het tijd om te gaan intervallen, ik licht Mirjam in en benoem dat we zoveel mogelijk proberen terug te zakken tijdens onze rust minuten.  Als we beginnen begint scarlet als een speer te lopen. Ik vind het nogal overmoedig en weet niet of ik dit zelf wel 8 keer 1 minuut kan volhouden toch volg ik haar en zo lopen we samen even zwijgend naast elkaar. Tijdens onze minuut rust zakken we wat af en komen we weer bij Mirjam in de buurt. Vervolgens zijn we ook bij het punt waar DJ Flyon staat en besluiten we een dansje te doen. De tijd is even onbelangrijk en wanneer Mirjam ons passeert lopen we even met haar mee. deze minuut rust was iets langer en daarom hebben we nog 30 seconden om te versnellen. Dit doen we en lopen vervolgens weer 30 seconden rustiger om weer 30 seconden te versnellen en dan weer een minuutje rust te pakken. We zijn ongeveer op de helft. ik pak water voor Mirjam en breng het naar haar toe. Ik neem zelf ook een slokje en dan pak ik het interval schema met Scarlet weer op. Ondertussen lopen we door het mooie Haarlem. Ik geniet, zing mee met de muziek die ik door mijn Jaybird Run hoor en ga om de minuut een beetje dood maar moedig ook vooral Scarlet aan. Ik geniet van de mooie route en de afleiding waardoor het voor mij niet echt voelt als een 5 km race. Wel voelt het heel fijn om samen te lopen.

 

Ik geniet van de sfeer en de omgeving en wanneer we dan ook onze interval training erop hebben zitten zie ik dat we op 4,5 km zijn gekomen. We moeten nog een bochtje om en dan is de finish al daar. Ik overleg even met Scarlet en we besluiten even op het parcours te wachten om zo samen met Mirjam te kunnen finishen. Ze loopt een knetter goede 5 km en die laatste meters willen we haar nog helpen waar het kan. Wanneer we de laatste 500 meter gezamenlijk lopen komen we dus ook samen over de finish. Snel de klokjes uit, de een heeft 28,09 de ander 28,02. Wat de tijd ook is een dik PR is gelopen door Mirjam en scarlet vind mij nog even niet zo lief dankzij de interval training. We nemen een prachtige medaille in ontvangst en kletsen even na. Terwijl we napraten komt Adriana er even bij en maken we een mooie medaille foto. We zijn het er allemaal over eens dat het parcours erg leuk is. Ik benoem dat ik zelfs hier wel een 10 km had willen lopen wetende dat dit 2 keer hetzelfde rondje is. Unaniem zijn we erover eens dat we toch volgend jaar (mits het kan) weer deel willen nemen.

20190705_193158_001.jpg
We lopen terug om de spullen op te halen en besluiten nog even op de foto te gaan bij de photobooth die het Haarlems dagblad heeft verzorgd. Hier komen super leuke foto’s uit en alles behalve  ‘normaal en/of saai’ zoals wij Anitameisjes dat kunnen!

Tevreden met mijn training was mijn gemiddelde hartslag echter wat aan de lage kant. Ik keur hem toch goed want de vorige keer was deze te hoog en nu is dat dus weer gecompenseerd. Nee ik weet dat het in het echte even niet zo werkt maar mijn herstel zal nu ook alleen maar sneller gaan.

We willen eigenlijk nog even wat drinken met wat andere instarunningfriends… echter besluiten we toch om 21.00 uur terug te gaan naar huis en die borrel over te slaan. Het duurde even voordat scarlet haar spullen had omdat deze bewaard werden door de fotograaf van 361 en die was natuurlijk super druk. We hadden echter nog niets gegeten dus bij de AH een doosje sushi gehaald zodat Mirjam en ik langs de A1 nog even van een ‘romantische zonsondergang diner’ konden genieten We vonden het een betere optie dan de MCdonalds.

 

 

Grachtenloop Haarlem en 361 Europe bedankt dat ik erbij kon zijn en mocht genieten van deze 25e editie. Ik ben er volgend jaar graag weer bij!


Een reactie op “Grachtenloop 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s