Hoofdstuk 2 Februari – Runners High

Het 2e hoofdstuk van het jaar 2021. De runnershigh? ken je het? Dan weet je wat ik bedoel. Het is dan lastiger om te stoppen dan om door te gaan. De streak wilde ik minimaal volbrengen tot de 100 dagen en dat is zeker gelukt! Zelfs de hele maand februari liep ik iedere dag de minimale mijl. Ik probeer het door te trekken naar mijn verjaardag, hardlopend het levensjaar uit. Ik merkte wel dat nu de omvang van de trainingen steeds groter worden ik vaker tussendoor alleen de minimale mijl moet lopen om de enkel nog wel te ontlasten. Helaas kwam ik daar deze maand achter nadat ik na een lange run van 28 km ineens weer een verdikking had. Gelukkig was een paar dagen ‘rust’ voldoende. Ik vermeed versnellingen en liep vooral heel rustig. Daardoor liep ik vaker met de hond, omdat hij die mijl wel trekt met als resultaat een vrolijk kwispelend dier naast mij als ik de hardloopschoenen pak.

Deze maand had ik 1 loopdate gepland namelijk met Deborah, samen verkenden we de omgeving bij Austerlitz. Ik heb ervan genoten, ook al was het een lange run waarin we in Hollands weer liepen en een flinke regenbui op ons hoofd kregen. Een run die we flink vol gekletst hebben en daardoor voorbij vloog. Een dag later veranderde de grauwe wereld in het wonderschone winterlandschap vol sneeuw! Ik kan daar altijd zo enorm van genieten! Glimlachend gegarandeerd liep ik mooie korte en lange loopjes. Die 28 km die ik hierboven benoem was op 13 februari. Ik liep met zonsopgang, wat ik nooit doe vanwege het vroege moeten opstaan. Laat ik zo zeggen dat ik een avondmens ben en ’s ochtends vroeg niet goed mijn bed uit kan komen. Toch deed ik het deze dag, ik wist dat ik lang moest lopen en wilde dat dan ook maar gedaan hebben. Ik werd beloond met een prachtige zonsopgang. Toch maar vaker gaan doen. Wat wel echt pittig was was de kou! gemiddeld genomen volgens strava was het -13 toen ik liep en was de gevoelstemperatuur -19. Dit resulteerde in wanneer ik mijn buff voor mijn gezicht even afdeed dat prima kon, maar op een gegeven moment wil je hem weer opzetten.. alleen was die dan wel bevroren. Het was pittig maar wel weer een ervaring rijker. Of ik nog op de schaatsen heb gestaan? Nee, ik heb ze wel gezocht maar kon ze helaas nog niet vinden.

De lange duurloop van die week erop heb ik door de verdikking van mijn enkel, dan ook verdeeld over 2 dagen. Op de ene dag liep ik er ruim 18 en een dag later 15 en dat ging goed! Het laatste weekend van februari liep ik weer 25 km achter elkaar en mijn enkel besloot dit maal niet te reageren. Vanaf nu gaan de loopjes weer korter worden richting de geplande marathon. 20 maart is het zover, het zal niet de snelste worden en ik denk erover (ook gezien mijn enkel) om er toch een run walk run van te maken net als in oktober alleen dan een andere indeling. Echter is het ook een soort safetyplan, wat als me het niet lukt om die marathon rennend te voltooien.. Ik heb nog even om erover na te denken gelukkig. Grote kans is wel dat ik hem ga plannen met de nnhardloopplanner.nl. Toen ik de eerste route op 26 februari had uitgestippeld en op 27 februari gelopen heb ben ik wel enthousiast!

De maand februari heeft me weer bewuster gemaakt waarom ik loop. Ik loop omdat ik er plezier uit haal. Ik moet wel eerlijk zijn dat de zon en de sneeuw daar een grote invloed op hebben gehad echter het lopen maakt het af en zorgt dat ik in beweging blijf. Het in beweging blijven is ontzettend fijn op mijn eigen gemoedstoestand (ik wordt zoals ik al vaker heb gezegd blij van) Ik merk zelfs dat de hond ervan geniet! ondanks dat het hem niet meer zo lang en vaak lukt als hij zelf zou willen. Ik wil daarom minimaal 1 keer in de week wat langer met hem gaan proberen te lopen. Afgelopen maand probeerde ik het al uit, op 28 februari liep ik 3 min (zijn tempo) hard 1,5 minuut wandelen 2 minuten harder en dan weer 1,5 minuut wandelen. Dit herhaalde ik 5 keer… na 4 keer had hij het wel gehad. Hij ging erbij liggen. volgende keer dus toch nog ander indelen, echter wel heel knap kwamen we na ruime 6 km thuis. Februari sloot ik zo mooi af en kwam ik op een eindtotaal van 218,33 km! Niet mijn meest gelopen kilometers in een maand sinds ik hardloop maar wel een verdiende 2e plek! Ik ben daar best wel trots op. De enige keer dat het meer was was de maand maart in 2019 toen ik trainde voor de Hamburg marathon. Extra doel voor de komende maand, ik wil proberen om op verschillende werkdagen van Maart vroeg op te staan en voor het werk een korte run te lopen, mijn training zal na werktijd blijven zodat ik die niet te gehaast ga lopen. Jij al leuke dingen op de planning?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s