Pre Harbourrun Training met Tips en Tricks

Afgelopen week was het zover, we waren uitgenodigd om op de locatie van de Harbourrun te komen trainen voor onze deelname aan het evenement. Tijdens deze training werd het shirt onthuld en daarbij hebben wij specifiek al mogen oefenen waar we dan ook gerichte en persoonlijk een terugkoppeling kregen wat goed ging en wat beter kon. Enthousiast ging ik met 3 van mijn 4 teammaatjes op pad en met zijn 5en gaan wij het avontuur aan in de Haven van Rotterdam op 7 oktober. De Rotterdamse haven is natuurlijk ontzettend groot, dat wij mochten trainen in de hal die ook echt in het parcours verwerkt zit was ontzettend leuk! De training bestond uit een goede warming uit, vervolgens een serie kracht oefeningen en daarna het daadwerkelijk nemen van de obstakels. Tussendoor renden we ook nog een paar rondjes over het terrein en namen we na de tijd natuurlijk goed de tijd voor nog de nodige foto’s! Al met al hebben wij onze vragen kunnen stellen en te horen gekregen dat dit jaar de harbour run ook een 6km parcours heeft. Het is een zijtak van de 10 km die met een lus terug gaat naar de finish. Dit maakt het evenement nog toegankelijker, maar dat wil niet direct zeggen dat het makkelijker wordt. Je hoeft niet aan te geven welke afstand je loopt en dat mag je dus terplekke verzinnen. Wij gaan voor de tien kilometer, ren je ook met ons mee? Inschrijven kan nog! Als je twijfelt omdat je niet weet wat handig is en waar moet je aan denken met een obstakel race. Dan geef ik jou hieronder enkele tips en tricsk die ik uit eigen ervaring heb opgedaan.Tips en tricks

Wanneer je je aan het voorbereiden bent voor een obstakel run komt daar iets meer bij kijken dan bij een reguliere hardloopwedstrijd. Ik heb nu in de loop der jaren flink wat van deze runs meegelopen en daarbij ook genoeg adviezen, do’s en dont’s mogen ontvangen en deze wil ik graag met jullie delen.

Training
Naast dat je natuurlijk het hardlopen traint is het ook goed om je kracht en grip te gaan trainen. Dit kan simpel thuis door bijvoorbeeld burpees, squats, lunges, push ups etc. te trainen. Je core sterker te maken en als je een speeltuin in de buurt hebt kan je aan het klimrek gaan hangen om je grip te trainen. Wees creatief en kijk om je heen, kom je tijdens het lopen een hek tegen die over het pad gesloten is maar waar je bijvoorbeeld over heen zou kunnen klimmen doe dit dan af en toe. Het maakt het lopen lekker afwisselend daarnaast ervaar je hoe het is om te lopen, een obstakel te nemen en daarna weer verder te gaan lopen. Het ligt natuurlijk aan je doel hoe specifiek jij je krachttraining gaat uitvoeren, maar bedenk dat er tijdens een obstakel run vaak een touw is waar je aan moet hangen, in moet klimmen, dat je de monkeybars wil overwinnen. Klimmen over hooibalen en andere attributen.

Je Racedayoutfit
Wat is nou een handige outfit om te dragen tijdens de race zelf. Ik persoonlijk kies altijd voor een lange broek, dit beschermd je knieën wanneer je moet kruipen/tijgeren ergens onder door moet etc. Het voorkomt schaafwondjes en vervelende pijnlijke plekken. Daarop kan je kiezen voor een strak T-shirt of een tanktop. Strak omdat het dan niet in de weg kan hangen, bovendien als dit nat is voelt het minder zwaar. Qua schoeisel zie je veel mensen hun oude (gladde) hardloopschoenen aan doen. Dit raad ik echt af! Een obstakel race is vaak een race waarin je nat wordt, in contact komt met modder e.d. Goede grip is belangrijk ook voor je eigen veiligheid. Een gladde zool is daarom zeker niet mijn advies. Ik bekijk vaak de route en als de race voornamelijk door het bos en over het zand gaat dan start ik op mijn trailschoenen. De Harbourrun gaat over verhard terrein daarom kies ik dan voor mijn Spire3 schoenen want die heeft een goed profiel onder de schoen zitten.
Het sporthorloge is ook vaak een puntje waarin men niet goed weet wat te doen, ik heb sinds ik in bezit ben van een sporthorloge, deze altijd gedragen. Wel is mijn tip; scherm hem af met een polsbandje of een buff om je arm. Dit voorkomt dat het fijne zand/modder in je horloge komt, het blijft beter schoon en je horloge komt uiteindelijk beter uit de strijd. Handschoenen yes or no! Ik geloof dat er echt mensen zijn die het fijn vinden, maar ik heb ze ooit gedragen en weggegooid halverwege. Ze worden glad en je grip wordt er minder van in mijn geval. Je handen worden wel beschermd door de touwen e.d. belangrijk is dat wanneer je voor handschoenen kiest goed uitzoekt welke het beste zijn.

Race
Begin met het opwarmen van je spieren, rek zachtjes en maak ze goed warm, hierdoor ga je soepeler door de obstakels heen. Start niet te snel in je race, uit ervaring kan ik je zeggen dat je die prijs namelijk heel snel gaat betalen. Bouw het rustig op en geniet er vooral van onderweg.
Help elkaar met obstakels waar je bijvoorbeeld niet alleen over heen kan komen. Ga knielen alsof je een aanzoek doet met de rug/schouder tegen het obstakel aan. De persoon die erover heen wil kan zijn/haar voet in jouw lies zetten en jou als opstapje gebruiken. Begeleid de voet wanneer deze weer uit je lies gaat om te voorkomen dat je die in je gezicht krijgt.
Blijf dicht bij de obstakels, heb ze lief, knuffel ze. Dit is voor je eigen veiligheid beter maar ook om het obstakel te halen ook! tenzij je moet hangen houd dan je armen recht.

Afterparty
Voordat jij je naar de afterparty begeeft wil je natuurlijk eerst even douchen. Bij steeds meer races zijn er warme douches aanwezig, zorg dus voor zeep en een handdoek de modder kan namelijk soms hardnekkig zijn. Trek na het douchen lekkere warme kleding aan. Denk bijvoorbeeld aan je trainingspak, ik kies vaak voor een jurk met een jas erover heen omdat het gemakkelijk aantrekt. Zelf loop ik bijvoorbeeld op OOfos na een race om mijn herstel te bevorderen, maar die draag ik bijvoorbeeld ook onder de douche voor de hygiëne. Denk aan het eten van je eiwitten als je gefinisht bent ook dit zal je herstel bevorderen.

Mijn allerlaatste tip voor jullie is. GENIET!

Sportvibes, Harbourrun, Outdoor Valley bedankt voor de training en franklin offshore europe bedankt voor het open stellen van deze unieke locatie!


Een reactie op “Pre Harbourrun Training met Tips en Tricks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s