Summerbreak on the blog is over

Recap of the month .. Recap van de maand Mei & Juni

Daar ben ik weer, de zomervakantie is voorbij en jullie hebben nog een blog tegoed over de maand juni en mei. Ik ben eerlijk, mijn motivatie zat soms echt op het 0 punt. Niet omdat ik niet wilde rennen of dat ik mij nadien niet beter voelde, maar mijn lichaam was moe. Toch wist ik hoe het hardlopen mijn hoofd zou helpen en was dat toch iedere keer weer de reden dat ik de stap naar buiten zette. Wat dan niet heel helpend is is als je je VO2 max ziet zakken.

Wat een VO2 max inhoud? Het is een belangrijke graadmeter voor je conditie. De vo2max geeft aan hoe goed het lichaam de ingeademde zuurstof om kan zetten in energie. Hoe hoger dat getal is, hoe efficiënter het lichaam zuurstof gebruikt om energie te geven.

Kort gezegd hoe hoger de VO2max hoe beter je lichaam omgaat me de verkregen zuurstof. Het feit dat mijn VO2max zakte betekend dus dat ik of te hard aan het trainen was, te vaak en mijn lichaam waarschijnlijk onvoldoende herstelt waardoor ik meer zuurstof nodig ben om bijvoorbeeld het zelfde tempo te lopen.  Nu zul je denken hoe bereken je dat dan? Dat doe ik niet, dat doet mijn horloge en dat horloge draag ik nu al bijna 3 jaar dus voor mij is het wel een stabiele graad meter. Ook gaf mijn horloge met grote regelmaat aan dat ik niet productief aan het trainen was, niet helpend als je juist net aan het trainen bent voor de halve marathon van de Yuman race en je braaf het schema volgt.

Althans dat dacht ik en dat deed ik dus in de maand mei. In juni tijdens de vakantie heb ik daar wel een eigen versie op los gelaten, sommige trainingen deed ik wel en andere niet. Het was heerlijk om 2 weken weg te zijn uit Nederland. De stress van het werk achter te laten en helemaal tot rust te komen. Ik probeerde ondanks de berghellingen en uitdagende trailpaden die ik volgde er wel met regelmaat te lopen, maar ik verplichte mezelf niet om het schema te volgen. Doen wat goed voelt en dat deed ik met een grote glimlach. Het resultaat was dat ik tijdens mijn vakantie als status kreeg: aanhouden – productief en op het einde van deze vakantie zelfs piek status had bereikt. De laatste week weer thuis, toen ik het schema weer oppikte verdween deze status snel weer en kwam ik weer in een niet productieve status. Oké daar moest ik dus wat aan doen. Eind juni besloot ik daarom om echt te luisteren naar de trainingen op hartslag, dus werden runs soms afgewisseld met een wandelstukje. Dat voelde direct goed en kon ik nog een stapje meer genieten dan dat ik daarvoor al deed van het rennen. Bovendien begon de maand mei wel met een hele leuke rundate op zoek naar de tulpen samen met Deborah! Ik maakte 2 prachtige wandelingen met Marjon en Manon 🙂 niet wetende dat ik later in juni uitgenodigd zou worden voor een wandel event met de Anita ladies in september! Ik kijk er nu al naar uit!

Dat ik me niet topfit voel met het rennen was ook terug te zien, bij mijn eerste en tot nu toe nog enige race van het jaar. De 10 km over vliegveld Twente, georganiseerd door de organisatie van de Enschede marathon! Wat een feest, daar kijk ik echt nog met een glimlach op terug! Mijn lichaam was er nog niet klaar voor maar mijn mindset wel. Je leest het hier terug.

Toch wel een heel erg gaaf toppunt van deze afgelopen 2 maanden, inclusief de vet uitdagende trails  in de ‘bergen’ van zakynthos! De kers op de taart tijdens mijn vakantie was ook het samen lopen met de leukers van team Flyon! Harry had me uitgenodigd en ik genoot er met volle teugen van! .. Ondanks het gebrek van het rode shirt voelde ik me meer dan welkom!

Ook de aller eerste training voor de Yuman race aan het einde van de maand juni was enorm leuk! Kapot gaan in het bos op de trail, maar ook heerlijk verkoelend zwemmen naar de overkant om daar vervolgens het tijgeren te oefenen en nog een obstakel te trainen. De volgende keer zal ik kijken of ik wat foto’s kan maken en/of wat filmpjes om deze met jullie te delen.

In de maand mei liep ik: 99,74 km hard en in juni waren dit er 114,08 km. Ondanks mijn niet fitte gevoel, ben ik toch de stap naar buiten blijven zetten. Wat ik geleerd heb van deze 2 maanden? Dat een extra rustdag niet erg is en mogelijk misschien zelfs helpend, deze wijsheid wil ik de komende periode dan ook mee gaan nemen. Snel zal ik weer een blog plaatsen over maand Juli, echter is deze nu nog gaande, toch kan ik niet wachten om die blog te gaan delen met jullie.

TOT SNEL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: