Let the experience be the reward

361° Taroko Trailschoenen review

Trail running, ik mag nu net zeggen dat ik het heb mogen ervaren. Het is een variant op het albekende (road)hardlopen. De Trailrun gaat door heuvelachtig gebied, over trails, onverharde paden. Door bergen, natuurgebieden of over grote vlaktes. Overal ter wereld kan je het doen. De grote broer van het veldlopen gezien de grotere afstanden. Stijgen en dalen hoort er bij en natuurlijke hindernissen maken de uitdaging nog groter.

‘each experience is another chance to expand our borders’

Ik wilde deze manier van hardlopen graag ervaren en omdat ik vlakbij de Sallandse heuvelrug woon leek dat mij de geschikte plek om mijn eerste trailrun te gaan lopen in wedstrijd. Trainen doe ik er immers vaak genoeg, ik geloof dat ik daar sterker van wordt. Rennen over de paden geeft altijd een bijzonder fijn gevoel, bovendien is in het bos iedereen vriendelijk naar elkaar toe. Toen ik de inschrijving voor de Sallandtrail aangekondigd zag staan heb ik een wekker gezet op de datum zodat ik mij direct in kon schrijven. De kortste afstand bij deze trail is de 25 km en daarom schreef ik mij hiervoor in. Als beginner op de trail leek mij dit nog best een heel pittig karwei. Echter hoort de afstand bij een marathon training en besluit ik dus deze trailrun toe te passen in mijn Road to Hamburg trainingsschema. Hoe de sallandtrail overigens verder verliep dat lees je hier. (klik maar op de foto)

DSC_6217

Als beginnende trailloper verdiep ik mij verder in de voorbereiding van de wedstrijd. Wat ik eigenlijk al wel wist, is dat je andere schoenen tijdens een trailrun draagt dan tijdens een wegwedstrijd. Echter heb ik geen idee welke het beste voor mij is dus schakelde ik de hulp in van het team van 361° One Degree Beyond.
Belangrijk bij het uitzoeken van trailschoenen is weten wat voor type trail je gaat lopen. Voor iedere ondergrond is er een schoen te vinden die je voldoende stabiliteit, grip en bescherming bied.
Al snel waren we eruit dat ik een multi-terrein (hybride) trailschoen zoek. Dit houdt in dat het een trailschoen is die niet te ver weg staat van de ‘normale’ hardloopschoen. Een schoen die wel stabiliteit biedt en waar ook wel een vorm van demping in zit. Deze schoen biedt echter veel meer grip bij natte omstandigheden of modderachtig gebied.
Het nieuwe model, de 361° Taroko zou daarom goed bij mij passen.

Mijn ervaring met de 361° Taroko

First impression
Wanneer ik de schoenen thuisgestuurd krijg open ik enthousiast de doos. Er is nog geen foto van de schoen online omdat het een nieuwe versie is dus ik weet nog niet wat ik kan verwachten. Wanneer ik een prachtige grijze schoen uit de doos tover met mooie koraal/oranje kleurige accenten ben ik blij verrast. Ik besluit mijn eerst volgende training buiten in het bos te gaan lopen zodat ik de schoenen direct goed kan uittesten. De maat van de schoen valt goed. Belangrijk is dat ze niet te strak zitten omdat je dan tijdens het afdalen op de trails last van kan krijgen .Bedenk hoe je teennagels er soms al uit kunnen zien terwijl je gewoon vlakke wedstrijden loopt, bedenk dan nu hoe ze eruit zullen zien als ze dus constant tegen de voorkant aankomen als je een trail loopt. Dat zou einde mooie teennagels direct beteken tot zere tenen die je niet wilt hebben tijdens het hardlopen.
Ik voel dat de schoen niet zwaar is en zoek in de specificaties die ik erbij heb gekregen op wat ze wegen. De dames variant is 256 gram, iets zwaarder dan de Meraki 244 gram of de Spire 3 241 gram, waar ik normaal mee op de weg loop. Toch voelen ze echt licht aan. Iets wat mij met passen ook direct op valt is dat de schoen mooi aansluit aan mijn voet. De buitenste laag is ademend maar voelt steviger aan. Alsof ik steviger in de schoen zit.
Ik probeer de zoolstevigheid even uit door de schoen naar binnen te buigen. De voorkant tot de middenvoet buigt mee. Een stevige zool die dus ook voor bescherming kan bieden op de verschillende terreinen. Mijn eerste indruk is erg positief. Ik vind ze naast het hoge draagcomfort bij het passen ook namelijk erg mooi.

 

Time to run
Vervolgens wordt het tijd om er mee naar buiten te gaan, te gaan trainen op de trails. Het is een prachtige dag met sneeuw! Direct kan ik dus de grip goed testen. Natuurlijk glibber en glij ik op stukken die ijzig zijn er zitten immers geen spikes onder trailschoenen. Op de verse sneeuw loop ik echter zonder problemen. Dit is een mooi begin. Ik besluit ook de schoenen aan te gaan doen tijdens de crosscompetitie wanneer ik hierin deelneem. Echter bij de aller eerste wedstrijd heeft het gevroren en is de grond keihard. Ik besluit daarom deze schoenen niet aan te doen, een wedstrijd later zijn de omstandigheden maar is ook het parcours perfect voor deze schoenen. Ik loop de Valentijn cross in Wierden, een cross die begint over het lopen van een strandje, dan over het gras om vervolgens het bos in te duiken. We gaan een zandbult op en af en rennen over een paar single tracks. Deze ronde doen we 4 keer. De schoenen zitten goed. Ik krijg geen zere voeten en tijdens deze 10 km ben ik overall erg tevreden over de demping, de grip en het comfort van deze schoen. Ik heb geen blaren of andere gekkigheden.
De ultieme uitdaging is natuurlijk wel de Sallandtrail. 25km lang heb ik er nog niet eerder opgelopen.
Qua draagcomfort kan ik eerlijk zeggen dat deze schoen mij op de trails goed bevalt. Ik voel dat ik grip heb in de modder en tijdens het klimmen en het afdalen. Tuurlijk moet je op blijven letten waar je loopt, hoe je je voeten neerzet en wat je doet.

 

Overall
Ik ben zeer tevreden over mijn eerste ervaring in het lopen van Trails met de 361° Taroko trailschoenen. Ze gaven mij goede ondersteuning tijdens mijn eerste officiële trail. Ik liep de 25 km zonder rare pijntjes bij mijn voeten. Geen blaren of andere eigenaardigheden. Ik ben er heel erg blij mee. Ze zijn trouwens ook echt makkelijk schoon te maken, waardoor je ze na zo’n trail er weer uit laten zien als nieuw.
Ben je zelf ook nieuwsgierig geworden, ze zijn nu te bestellen via 361° One Degree Beyond. Daar kan je ook veel meer technische details vinden. Als je hier klikt kom je direct op de juiste site.

 

 


2 reacties op ‘Let the experience be the reward

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s