Balance is key

Balance is key, die uitdrukking kent denk ik vrijwel iedereen. Bij balans in je leven waar het nou ook om gaat dan heb je de sleutel te pakken voor een gezond/vrolijk, blij kortom gelukkig leven.
Echter klinkt het vinden van je balans simpeler dan dat het daadwerkelijk is. Er zijn vele dingen die je uit je balans kunnen halen, het kan al zo simpel zijn als te veel zoetigheid gegeten te hebben waardoor je suikerspiegel te snel gestegen is (sugarhigh), het gevolg is dan een suikerdip (sugarlow) en weg is je balans.

Nu is dit natuurlijk een veel voorkomend iets en ik denk dat echt complete balans in alles in je leven een onmogelijke opgave is. Echter is stress natuurlijk een grote factor die je uit balans kan brengen, alle ballen hoog houden terwijl je eigenlijk niet zo goed jongleren kan is knap lastig. Ik heb het enkele jaren geleden zelf mogen ervaren waardoor ik zelfs in de ziektewet beland ben. Door meer rust te nemen vond ik de balans terug. Ik merk dat het trainen naar een marathon zorgt dat ik soms die rust momenten vergeet te pakken. Dus ging ik op zoek naar een goed hulpmiddel, een middel waarmee (dat weet ik nu zeker) op een makkelijke en easy manier jouw balans kan creëren. Je gaat meer rust ervaren in je ‘to do list’ en minder stress. Althans dat is wel wat ik zelf ervaar. Daarbij ga je bezig met je doelen die je al een tijdje in je hoofd hebt gestopt. Het enige wat jij echt nodig hebt dat is de motivatie om de balans te vinden, te creëren en te onderhouden. Waar ik het over heb? Ik heb het over het gebruiken van de balansplanner.

20190411_124601-01.jpeg
De balansplanner is een planner (soort agenda) die je kan gebruiken voor je werk, je privé leven in mijn gebruik het inplannen van blogs en daarbij de behorende producten uit testen/ lezen /ervaren. Sociale verplichtingen of juist cadeautjes (zo zie ik ze vaak) en natuurlijk je doelen maar laten we ook zeker niet vergeten dat je hier dus prima je workouts en trainingen in kan plannen. Je kan kilometers gaan tracken, je trainingen beter inplannen en je nieuwe doelen vorm geven!

De planner heb ik gekregen voor mijn verjaardag. Deze planner is bedacht en gemaakt door Jisca Rebel en als je hem open slaat zie je direct een mooie quote van haar terug aan de binnenkant van de kaft.

Balans overkomt je niet: balans creëer je
– Jisca –

De dag voor mijn verjaardag was deze planner mij al toegestuurd echter met de duidelijke notitie dat ik hem dus pas mocht openen op mijn verjaardag. Het voelde echt heel bijzonder om dit als cadeautje te mogen ontvangen. Niet het feit dat ik dan lekker kon gaan plannen. Nee ik kon vanaf mijn 1e dag als 33 jarige nog beter balans in mijn leven gaan creëren. Toen ik die dag dus ook deze mooie planner voor het eerst opensloeg had ik erg veel ideeën wat ik erin wilde gaan verwerken. Het zou een mega bonus planner agenda worden voor mijzelf, motiverende ideeën kwamen al snel naar boven. Ik ga inzichtelijk maken hoe het met mijn spaardoel gaat voor New York, ik wil wekelijks een sleeptracker bij gaan houden omdat ik nog veel te vaak te laat naar bed toe ga. Ik wil gezonder gaan eten en op een of andere manier dat ook gaan verwerken in deze planner. Mijn trainingen kunnen erin en mijn afspraken natuurlijk. Je snapt al dat ik direct heel veel ideeën had in mijn hoofd maar dus nog niets in de planner.

 

 

20190411_124801-01.jpeg
Bovenstaande foto is op sommige plekken bewerkt vanwege privacy,
vandaar de wazige stukjes of de scheve lijnen dit zit niet in de planner.

 Ik besloot bij stap 1 te beginnen en dat was  het doorlezen van de basics. Een handleiding over hoe je de balansplanner kan gebruiken. Zo bleef ik lezen, bladeren, voorbeelden bekijken. Ik zag nog meer mogelijkheden, een voorbeeld daarvan is het i.p.v. alleen het inplannen van mijn blogs, de projecten ook allemaal goed uiteenzetten in een speciaal gedeelte van de planner.  Je huishoudelijke klussen die je maar een paar keer per jaar doet noteren per datum. Simpele ideeën waar ik zelf nog niet op was gekomen. Ik besloot als eerste de grote to do list in te vullen met alles wat in mij op kwam. Deze lijst is ondertussen al flink geslonken maar wordt bijna dagelijks aangevuld. Iets wat op de langere termijn kan wachten en niet per direct of in diezelfde week gebeuren hoeft komt op die lijst.  Voordat je de week start heb je namelijk een gedeelte waar je globaal de week beschrijft, je hoogtepunt, waar kijk je naar uit, maar ook hoe blijf ik die week in balans. Je Must do en je To do lijstje van die week. Wat je niet afmaakt schuif je over naar de week erop. (zie foto hierboven)

Ik zet hierin dus mijn eigen gemaakte sleeptracker en daarbij ook een duidelijke vermelding dat ik niet ‘zomaar’ geld ga uitgeven. Herinneringen waarom ik dat niet moet doen. Met als hoofddoel natuurlijk New York Marathon 2020.

‘The blank page gives us the right to dream’

Ik kan je wel benoemen dat de planner heel uitgebreid is, zo heb je een stuk waarin je een routine kan gaan ontwikkelen en opschrijven voor jezelf. Wat helpt om je eigen batterij weer op te laden. Lijst creëren met taken die je energie geven en wat je energie kost. Je doel in je leven, je dromen en prioriteiten.  Wat ik eigenlijk echt wel heel erg tof vind is dat je pagina’s ertussen hebt zitten, of gedeeltes hebt op je pagina die overeenkomen met een pagina uit een bulletjournal. Deze kan je dus inrichten naar eigen creativiteit. Zo staat er op mijn planning dat ik nog een pagina ga aanmaken met adressen, mijn maandelijkse hardloopkilometers bij wil gaan houden via een kilometer tracker. Inspiratie hiervoor doe ik op via het internet. Ik heb al een pagina gemaakt voor het inzicht krijgen in hoeverre ik precies ben voor het sparen voor de New York Marathon in 2020.

20190411_142731-02.jpeg

Wanneer je netjes dagelijks je planning invult en dus bij houd kan je ook gebruik maken van de indexpagina achterin, hierin kan je je nieuwe gewoonte die je wilt aanleren /onderhouden invoegen. In mijn geval is dat 2 stuks fruit eten op een dag. Niet snacken en snoepen en daarbij ook geen alcohol drinken. Dit is voor de maand april voor mij belangrijk. Aangeraden wordt om er iedere maand 1 nieuwe aan toe te voegen zodat je het wel in kleine stapjes blijft doen. Ik begon met 3 waarvan 1 al gestart was in maart. Daarbij staat er ook al standaard in de planner bij iedere dag meerdere druppels. Daarin kan je bijhouden hoeveel grote glazen water je nu daadwerkelijk gedronken hebt. Ik moet eerlijk bekennen dat dat bij mij vies tegenvalt. Ik denk dat ik binnenkort nog een tracker ga verzinnen waarbij ik bij houd hoeveel ik überhaupt drink, daarin neem ik dan koffie, water, thee, frisdrank, sap, 0% alcohol drankjes en wijn/bier in mee. Dit omdat dit de dranken zijn die ik met regelmaat en soms af en toe wel eens drink. Bewust zijn wat ik drink op een dag en afvragen of dit misschien wel voldoende is. Inzicht krijgen en balans creëren!

Het geheim van verder komen is beginnen

Je hoort het al deze planner heeft echt heel erg veel mogelijkheden, waarschijnlijk ga je ze allemaal in het begin niet eens gebruiken, laat ik zo zeggen ik doe dat nog niet. Ik probeer nog steeds de planner eigen te maken en dagelijks bij te houden. Dit is voor mij een positief moment en ondertussen echt ‘me-time’ geworden. Wanneer ik plan probeer ik ook altijd een lijstje bij te werken/ aan te vullen. Misschien een nieuwe journal pagina indelen. Ik heb nog plannen die staan in mijn planner zodat ik ze niet in mijn hoofd onthouden moet waardoor ik ze misschien weer vergeet. Aan de andere kant als je het al een keer hebt opgeschreven onthoud je het al beter! Ben je nieuwsgierig naar hoe het er nou echt uitziet, dat kan je deze link volgen en dan krijg je het inkijkexemplaar te zien.

De balansplanner is op dit moment te koop in 6 verschillende kleuren, helaas zijn er al wel 3 kleuren uitverkocht. Welke precies beschikbaar zijn staan op de website. Zie ook www.balansplanner.nl als je nog meer informatie of ideeën wilt. Als je de planner eenmaal gekocht heb raad ik je aan lid te worden van de planmail. Deze email kan je inplannen wanneer je deze wilt ontvangen, hoe handig is dat! Zo heb je direct weer een stukje routine te pakken, een vast moment dat je met je planner bezig gaat.

20190411_125016-01.jpeg

Het enige wat ik op dit moment nog mis in de planner is naast de bladwijzer/liniaal die nu toegevoegd is aan de planner, een paar extra bladwijzers/touwtjes/indexwijzers. Dit zodat je ook makkelijker van je week waarin je die dag zit, verder kan bladeren naar je projecten pagina, je adressenlijst (mits je die gemaakt hebt) je grote to do list, menu ideeën, je vaste taken schema of je routine overzicht (etc. etc.) zodat je de pagina’s waar je het meest gebruikt van maakt, direct met het openen van de planner kan openen.  Nu kijk ik eerst in de inhoudsopgave en zoek ik het juiste paginanummer op, om er dan vervolgens naar toe te bladeren. Het is meer een luxe probleem dat dit er nu niet bij in zit. Hoe ik dit heb opgelost? Ik heb even geknutseld en daarbij 2 ‘lintjes’ gemaakt en vastgemaakt met een sieraden haakje aan de bovenste ring. Zo kan ik toch nog heel makkelijk naar mijn  2 andere favoriete pagina’s in deze planner.

Het formaat van de kaft is 25*18 cm (tussen A5 en A4 in). De planner is 3 cm dik en weegt ca. 805 gram. De Balans Planner past daardoor in mijn tas. Het papier is 100 grams, er is gebruik gemaakt een recycle variant. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat de fineliners van edding hier prima op kunnen zolang je er maar niet mee gaan inkleuren. Kaligrafie stiften drukken ook niet door mits je er snel mee schrijft, mijn oplossing daarop is dat ik eerst met een potlood voor schrijf en dan zo snel mogelijk met de stift overtrek. De markers die ik gebruik zijn van de action en wanneer je gewoon een lijn trekt gaat dit ook prima! Er wordt wel gewaarschuwd dat je met stiften voorzichtig moet zijn, zelf probeer ik dus eerst in een andere bulletjournal de stift uit drukt het daar niet door probeer ik het pas in mijn balansplanner.

BeautyPlus_20190411145750212_save-01.jpeg

Heb je vragen of interesse kijk dan op de website www.balansplanner.nl Ik ben zeer positief en tevreden. Ik raad het ook iedereen aan om via deze manier te gaan plannen.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s