Mijn run streak, mijn ervaring en waarom ik stop

Zoals velen van jullie weten heb ik de afgelopen weken iedere dag hardgelopen. Ik heb daarmee op 2 januari 2019 mijn oude record van 50 aaneengesloten dagen hardlopen verbroken. Het nieuwe record staat op dit moment dus op 52 dagen. Vandaag heb ik nog gelopen en zal ik mijn run streak dan ook echt stoppen. Morgen wordt mijn eerste rustdag sinds 13 november 2018.


Waarom stopt de runstreak voor mij

Waarom ik ervoor kies om morgen niet weer de ‘gewoonte’ want dat is het ondertussen, op te pakken is voor mij als volgt. Ik wil mijn focus op de marathon training gaan leggen. Ik wil de marathon van Hamburg goed voorbereiden maar in deze voorbereiding wil ik ook mijn rust moment echt nemen en gebruiken voor herstel. Actief herstel is mogelijk maar dat zal niet het lopen zijn. Ik ben iemand die snel ‘te veel’ wil gaan doen. Mijn ervaring is ook dat ik vorige runstreaks heb verbroken vanwege pijntjes of klachten. Nadat ik toen de fysio iedere keer bezocht was de oorzaak overbelasting, ik wilde teveel en te snel en doseren was iets wat ik echt nog moest leren. Ik ben bang dat wanneer ik doorga ik in deze valkuil verval en dat wil ik dus voorkomen.

A bruise is a lesson… and each lesson makes us better

Deze run streak heeft mij de afgelopen dagen veel gebracht. Naast het feit dat ik minder tot geen last heb gehad van de donkere dagen voor kerst. Kan ik ook echt extra genieten van het feit dat ik merk dat de dagen nu weer langer gaan worden. Ik liep bijvoorbeeld gisteren weg met een lampje omdat ik wist dat ik deze nodig zou hebben, echter was dit de laatste 5 min van mijn training. Ik liep tijdens de afgelopen 52 dagen minder kilometers dan dat ik tijdens mijn 50 dagen run streak gelopen had. Dit komt omdat ik het doseren moet je leren principe heb toegepast. Op rustdagen werd er een dailymile tot een Max van 3 km gelopen. Op trainingsdagen hield ik me aan me training. Wanneer ik extra kilometers liep ging dat op een easy pace, dus niet op gevoel van lekker lopen maar bewust rustig aan en proberen op lage hartslag te lopen.

De reden waarom ik begon

Nu zullen sommigen wel denken, waarom heb je in hemelsnaam deze challenge voor jezelf gesteld. Eigenlijk is het heel simpel, van hardlopen wordt ik blij! Ik krijg er een goed gevoel van, ik kan mijn dagelijkse beslommeringen een plekje geven en positief denken en de gekste plannen komen in mij op tijdens het hardlopen. Ik had een uitdaging en doel nodig voor December, ik voelde me doelloos en dat sloeg op mijn humeur. Toen mijn 361° Europe teammaatje Shiva de challenge aan iedereen stelde om samen met haar het jaar uit te streaken besloot ik direct mee te doen en niet te wachten tot Thanksgiving. Ik kon daardoor mijn streak verbeteren en voldoende rust weer pakken voordat ik de marathon training zou gaan starten. Het kwam allemaal perfect uit! Het enige wat ik zou moeten doen naast iedere dag hardlopen is de rust bewaren en ik kan vertellen dat dit gelukt is. Ik heb de afgelopen weken pijnvrij, blaarvrij en met veel plezier gelopen. Natuurlijk was ik niet iedere dag gemotiveerd en had ik moeite om de deur uit te gaan, maar door mijzelf dit doel te stellen deed ik het wel. Ik moest op die dagen minimaal een mijl lopen van mijzelf, ging het goed dan maakte ik mijn training af of liep ik nog even door als ik een rustdag had. Ging het bagger en vond ik het echt even niets dan kon ik stoppen. Ik gaf mij de kans om het gewoon te gaan doen en dit werkte! Op drukke dagen was het soms even lastig plannen want het is niet de 10 min die je loopt, je kleed je om bereid je voor en doucht na de tijd weer dus al met al was ik er toch wel iedere dag minimaal 40 min druk mee. Daar houd je rekening mee want je plant het in, je weet dat het komen gaat dus het is geen excuus dat je geen tijd hebt. Iedereen heeft wel eens op een dag dat hij/zij 40 min wat kan gaan doen. Ja, je kan een serie kijken op Netflix met de valkuil dat je meerdere afleveringen gaat kijken en dus uren stil zit of je gaat lekker even naar buiten.

 

De voordelen van deze runstreak

Positieve effecten die ik heb ervaren in de afgelopen 50 dagen is dat wanneer ik rustig aan doe, en vooral bleef focussen op mijn schema, met daarbij de dailymile gecombineerd, dat mijn VO2 Max omhoog ging. Deze zakte echter weer toen ik meer kilometers ging lopen op het einde van de streak.

Een ander positief effect is het gevoel over mijzelf. Ik kan positiever denken over mijzelf maar ook over situaties die buiten mij zelf liggen. Ik reflecteer mijn eigen handelen, daar ben ik immers zelf verantwoordelijk voor. Ik kan de situaties beter naast me neerleggen als er iets ‘buiten mijn macht’ om gebeurd. Hierdoor ervaar ik minder stress, ben ik relaxter en dat maakt me ook wat gezelliger J Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik me iedere dag goed voelde en vrolijk was maar het hardlopen hielp me er wel bij en weer uit dat dipje.

Ik zou graag willen zeggen dat ik ervaren heb dat ik sterker en of sneller ben geworden, maar dat kan ik simpelweg gewoon niet meten. Ik heb een cross gelopen en ja die ging sneller dan verwacht maar komt het door het iedere dag hardlopen? Of waren de elementen juist en heb ik een goede dag gehad. Een slechte invloed had mijn running streak er echter niet op. Ik kan me namelijk niet voorstelen dat dat zo is op het moment dat ik mijn 2e beste tijd ooit heb gelopen op de 5 km en dat tijdens een crosswedstrijd.

 Its time to step in to your power

 

 

De afgelopen 52 dagen heb ik genoten van de running streak. Ik wil in de toekomst dit record ook nog een keer gaan verbreken en een groter doel stellen namelijk 100 dagen aaneengesloten gaan lopen. Voor nu is het voorbij en gaat de focus naar de Marathon van Hamburg! Ik heb zin om die trainingen te gaan starten!

 

 

 


Een reactie op “Mijn run streak, mijn ervaring en waarom ik stop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s