Een stijgende lijn

recap of the month – Februari

De maand februari is afgelopen, een maand waar voor mij een stijgende lijn in zat. Een maand die ik ziek begon en met een ijzersterk gevoel geëindigd heb. Een maand waarin de eerste ‘pijntjes’ zich aandienen op weg naar de marathon Een maand waarin ik besloten heb om toch anders te gaan trainen dan gepland. Een maand waarin ik veel heb gedaan en die voorbij vloog voor mijn gevoel. Een maand waarin ik hard heb gewerkt op mijn werk maar ook aan mijzelf.

Week 5/6
Teruggekomen van de Wintersport op zaterdagavond voel ik me absoluut niet fit. Ik hoop nog steeds dat dit de volgende ochtend beter zou zijn, ik heb mijn startbewijs voor de midwintermarathon namelijk thuis ontvangen. De Asselronde, 25 km, staat namelijk op de planning. Gepland om als duurloop te gaan lopen en dus niet in wedstrijdtempo. Ergens in mijn hoofd weet ik dat die kans dat ik hem kan gaan lopen de volgende dag erg klein is. Ik ben kortademig en ontzettend verkouden en aan het hoesten. Ik heb teveel van mijn lichaam gevraagd tijdens deze wintersportvakantie waardoor mijn weerstand dit niet aan kon. De volgende ochtend besluit ik dan ook voor het eerst in mijn leven om het startbewijs ongebruikt in de kast te leggen. Volgens mij heb ik het zelfs een paar dagen later weggegooid, ik kan het thuis in ieder geval niet meer terugvinden. Ik besluit een paar dagen goed uit te zieken. Al jeuken de benen wel en wil ik juist erg graag lopen, ik heb het nodig om mentaal de boel op orde lopen zeg maar.

 

Op woensdag als ik een dag vrij ben besluit ik het te gaan proberen. Oef wat een zware benen en een hoge hartslag voor het tempo wat ik loop maar ik voel me direct een stuk beter (mentaal) wanneer ik thuis ben.
Ik besluit goed naar mijn hartslag te gaan luisteren als ik ga lopen en de volgende dag probeer ik of een interval training lukt. Ik train overigens alleen maar omdat het kan en goed voelt en ik in de dagen vanaf dat ik thuis kwam geen koorts heb gehad. Anders had ik langer mijn rust genomen. De interval training ging beter en de stijgende lijn kwam erin. Ik besluit deze week ook dat ik toch van trainingstactiek ga veranderen. Ik ga trainen met mijn Garmin trainingsschema op hartslag op weg naar de marathon. Er komt misschien nu geen mooie sub 4 uit wat wel mijn doel blijft, maar het voelt beter dan trainen op tempo’s. De valkuil voor mij daarin is dat ik mijzelf lekker kan overvragen en geen rekening hou met hoe ik mij voel. Ik staar mij dan te blind op het schema. Al met al loop ik in deze week toch nog 42,7 km hard. Dat had ik op die zondag niet verwacht.

I Find my  life is a lot easier, the lower i keep my expectations

Een mooi moment dat ik echt nog kon merken dat ik nog niet fit was was overigens zaterdags tijdens de valentijnscross in wierden. Ik besloot wel deel te nemen en ontzettend mijn best te gaan doen. Het resultaat was dat dit mijn slechtst gelopen cross was van de 4 die ik nu gelopen had. Het parcours was bijna 10.5 km die we in 4 rondes moesten afleggen. Maar ik was ook bijna 58 minuten onderweg. Een gemiddelde hartslag van 173 en een maximum hartslag van 193! Dit alles met een gemiddelde pace van 5.32 min/km. Ik was geen stervende zwaan zoals Suzanne Krumins dat zo mooi kan vertellen. Ik loop ook niet zo mooi als haar dus een zwaan ben ik al zeker niet. Ik was eerder een stervende zeehond zeker na de finish .. ik probeerde al hoestend en hijgend weer op adem te komen maar toch had ik het wel geflikt om te finishen en was ik daar ontzettend trots op. Vandaag kregen we als beloning een labello en een mora salade. Direct de reservers weer aanvullen dus na de tijd.
De zondag besloot ik ‘gewoon’ weer te trainen, voor mijn gevoel liep ik achter door mijn skivakantie en door mijn extra genomen rust. De lange duurloop die op de planning stond heb ik gelopen en ging bijzonder goed. Tevreden sloot ik deze week af en uitkijkend alweer naar de komende trainingsweken.

 


Week 7

Deze week heb ik keurig mijn trainingen gelopen maar had ik nog 2 hele leuke andere dingen op de planning. Voordat ik daarover ga vertellen kwam ik er dus achter dat ik mijn krachttraining mis. Ik besluit vanaf nu om 2 keer per week krachttraining in mijn schema in te plannen. Waarvan 1 keer per week een full body workout. Ik merk dat ik het nodig ben tijdens het lopen ik voel mij niet zo sterk als dat ik eerder deed. Wanneer ik in de sportschool ben kan ik dit ook goed merken. Vooral de 2 dagen erna houd ik nu nog spierpijn over. Dit voelt wel lekker en ik weet dat dit ook weer over gaat.

Better sore than Sorry

Tijdens deze week heb ik dus ook 2 hele leuke andere dingen gedaan, zo had ik namelijk een afspraak gemaakt met Janneke Poort om foto’s te maken. We hadden afgesproken in Soesterduinen op vrijdag, we hadden geluk want dit was een prachtige mooie dag. Het voelde echt aan als lente. Ik had meerdere setjes kleding bij me en op een paar verschillende locaties hebben we foto’s gemaakt. Heel erg blij ben ik met het resultaat en met de gezellige en zonnige middag die we lekker hebben gehad.

De dag erop zag ik Janneke weer alleen zonder fototoestel maar tijdens een event met de Anitaladies. We waren uitgenodigd bij het zwembad in Brummen voor een aquanitabootcamp! Dit hield natuurlijk naast de gezelligheid van alle Anitaladies ook in dat we even uit onze comfortzone gingen. We gingen niet rennen en ook niet bounzen op een trampoline, vandaag zouden we te water gaan. Tijdens deze middag werd er ook geen mooie sportbh of nieuwe sportbroek getest. We kregen een prachtige bikini van Rosa Faia en een handdoek met onze naam er mooi in geborduurd en lag voor ons de uitdaging al te wachten in het water. Vandaag gingen we sportief te water met aquaspinning, aqua bootcamp en Aquaboarden. In totaal waren we per onderdeel 20 minuten bezig maar ik kan je verzekeren, naast spierpijn van het lachen had ik ook aardig wat spierpijn opgelopen in mijn benen. Zelf persoonlijk vond ik de bootcamp het zwaarste van alle drie en het aqua boarden het aller leukste. Ondanks dat ik het laatste al wel vaker had gedaan vond ik het wel weer even spannend om op zo’n board te staan. Ik blijf angst hebben om te vallen, ook al is dit in het water. Wel merkte ik bij mijzelf dat ik sneller vertrouwd was op het board en durfde zelfs goed te springen op het board. Wat ik bij de bootcamp vooral heel zwaar vond was het stukje dat het gaat om kracht. Het is niet meer wat het was en dat maakt het nu heel erg pittig. Bovendien zijn het oefeningen in het water maar ook op de kant. Wel heel erg leuk. Ook tijdens de aqua spinning les had ik er alle plezier in. Ik ben en blijf echter geen goede fietser, ook in het water blijkt dit het geval. Misschien toch wat vaker op het droge oefenen op mijn wielrenfiets. Bedankt Marjon en Mirjam in ieder geval nogmaals voor deze geweldige middag! Alle andere Anitaladies die erbij waren natuurlijk ook zeker bedankt voor jullie gezelligheid. De spierpijn in mijn buik die ik zondag ervaren heb zal vast gekomen zijn door het lachen.. en ja oké vooruit misschien ook wel door de crunches.

Week 8
De uitdaging deze week was, een volle (erg volle) agenda en toch kunnen lopen. Hoe ik dit opgelost heb? Simpelweg mijn looptrainingen ook in mijn agenda zetten. Zo wist ik precies wanneer ik al wilde lopen en wanneer ik niet hoefde te lopen. Komt er wat tussen wat belangrijk is dan weet ik wat ik mis als ik bijvoorbeeld niet ga. Ook plande ik direct 2 sportmomenten in op de sportschool. Ik combineer ze nu op dit moment vaak na een slaapdienst en rij dan direct door vanuit mijn werk. Ik moet zeggen dat dit wel een succesformule was voor deze week. Ik heb wel een training veranderd vanwege spierpijn. Echter ging het verder boven verwachting goed. Ik merk dat mijn hoest verdwenen is mijn stem is ondertussen ook weer normaal geworden. Daarbij blijf ik lekker genieten van het lopen en worden mijn lange duurlopen nu wel serieus lang. Gelukkig had ik daar ontzettend mooi weer bij waardoor het direct mijn eerste run in korte broek was van dit jaar. Ik weet dat sommige mensen altijd in korte broek trainen maar ik houd altijd de stelregel aan. Wat is de temperatuur buiten + 10 graden. Kom je dan op 20 of meer uit dan pas gaat de korte broek weer aan. Is er dan bijvoorbeeld veel wind kan ik nog kiezen voor een lange of ¾ tight. Naast mijn trainingen en mijn werk beleefde ik deze week geen spannende dingen. Ik nam me wel voor om de planning die ik deze week had gemaakt aan te houden, deze dus te blijven maken. Ik merk dat ik dan veel productiever en effectiever werk. Deze week besloot ik overigens wel weer dat mijn telefoon niet meer op de slaapkamer komt in de nacht. Ik kwam in tijdsnood omdat ik lekker lag te chillen in bed en met mijn telefoon bezig was een ochtend. Eigenlijk mega zonde van je mooie tijd dus in de avond als ik ga slapen gaat mijn telefoon niet meer mee als wekker. Ik heb een oude wekkerradio weer ingesteld en dit bevalt mij erg goed!

Week 9
We zitten er nu nog middenin, maar toch wil ik al even wat met jullie delen. Ik ben benaderd namelijk door een fitcoach deze week en heb daar volgende week een afspraak mee. Wat ze precies wil en wat haar ideeën zijn weet ik nog niet maar het plan is wat ik begrijp om voeding op de juiste wijze aan te gaan pakken. Of ik dit ook wil weet ik niet maar ik ga het volgende week allemaal horen. Tot op heden ben ik van mening dat je het zelf prima kan doen als je maar ‘gewoon/normaal’ doet. Al die lekkere paaseitjes die ik nu naar binnen werk beperken, zelfde met andere snoepjes, koekjes chips en lekkere dingen. Eerst iets nuttigs, dus voeding met mineralen, vitaminen, vezels e.d. dan pas iets lekkers. Ik ben nog steeds aan het lezen met de boeken van Fitchef en dan zal ik verder op voeding ingaan. Wel ben ik overigens afgelopen weken begonnen met het uitproberen van verschillende vormen van sportvoeding en recovery shakes. Daar komt ook een blog over online, ik probeer nu zelf de producten van Science in sport (sis), de producten van sportvoedingswebshop, maar die zijn mij al bekend omdat ik deze al 2 jaar gebruik. Daarnaast heb ik de energy gels en repen thuis liggen van Vifit sport die ik tijdens de volgende lange duurloop ga testen. Ik zoek ook nog andere merken zodat ik in ieder geval mijn sportvoeding on fleek heb op tijdens de Hamburg marathon Heb jij daar nog ideeën over dan hoor ik het graag.

excercise is your king & Nutrition is your queen.
Togehter they create your kingdom

Hoe de maand voor mij niet zo goed begon, ziek in bed en het voorbij laten gaan van een geweldig leuke wedstrijd. Zo positief kon ik hem afsluiten gisteren. Ik heb voor mij weer aardig wat mooie productieve kilometers gemaakt. Mijn maandtotaal aan hardloopkilometers is dan ook geëindigd op 211.62 km bovendien op de valreep al mijn 1e 30 km loop gelopen van dit jaar! EIk vind het een heel aantal km’s wat ik gelopen heb en ik merk dat het 4 keer trainen waarvan 2 x interval vaak toch best wel pittig is. Ik ben heel benieuwd wat mijn horloge gaat aangeven voor de komende maand. Ik merk dat er niet alleen in het lopen een stijgende lijn zit maar ook in mijn eigen gevoel. Zal het door het mooie weer komen van de afgelopen dagen dat ik me steeds blijer voel, of door de structuur die ik aanbreng in mijn leven door alles goed te plannen en minder op zijn beloop te laten. Ik weet het niet maar het voelt goed. Ik geniet van de dagen en de dingen die ik mag en kan doen. Ik heb nog heel veel op de planning maar het binnen halen van de eerste medaille dit jaar dat ga ik zeker in Maart doen. Ik kijk ook uit naar mijn eerste trail, 25 km tijdens de Salland trail. Ik vind het super spannend en eigenlijk ook wel een beetje doodeng maar ik ga ervan proberen te genieten. Ik kom er zeker nog even op terug in een blog. Tot snel maar weer!

 

Een gedachte over “Een stijgende lijn

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: