Recovery with a twist

 

Zo de laatste week van April is alweer voorbij. Deze week stond in het teken van herstellen.
Op maandag zou ik een ontzettend leuke afspraak hebben om mijn doel: ‘sneller worden op de 5 km’ werkelijkheid te laten worden. Nog aan het nagenieten van een geweldige race in Enschede zo begon mijn week.

Maandag was de dag dat ik met de sport fysiotherapeute een afspraak zou hebben. Terug uit mijn werk was ik best wel moe en ik had ontzettend veel spierpijn. Echter snel omkleden, de hardloopkleding aan, even nog rommelen in huis en het was tijd om in de auto te stappen. Aangekomen bij de praktijk werd ik al snel opgehaald. Tijdens de kennismaking ging het gesprek lekker vlot. Mijn wensen kon ik op de figuurlijke behandeltafel gooien en werden doorgespreken. Wat ik wil is in haar ogen haalbaar gezien mijn race van gisteren. Zelf vindt ze het een leuke uitdaging om mij op deze wijze te gaan begeleiden. Anders dan de blessures van de hardlopers te verhelpen.

Vervolgens was het tijd voor een loopanalyse, kijken wat er aan mijn techniek bij te spijkeren valt en waar mijn zwakke plekken liggen. De loopband werd op een rustig tempo a 9 km p/u gezet. Mijn spierpijn belemmerde echt mijn gevoel van wat een lekker tempo is om op te lopen.  Ik werd van achteren en van de zijkant gefilmd en na een paar minuutjes was het alweer klaar. Ik loop erg op de voorvoet, dat klopt iets wat ik al jaren doe. Iets meer naar de middenvoet zou wenselijk zijn, maar aangezien ik op deze wijze nu al 2 marathons heb gelopen bewijst dat mijn kuiten deze houding aan kunnen. Bij het filmpje waar ik van achteren wordt gefilmd zie je duidelijk dat ik door mijn linker heup zak. Dit betekend werk aan de winkel, de heupen sterker maken. Ik krijg een oefening mee die ik overal waar bijvoorbeeld een traptrede is kan uitvoeren. Verder is mijn houding in orde, ik loop recht op met mijn borst vooruit en krijg ik daar verder geen tips en of adviezen over.

photogrid_1524496096912-013292726411415082633.jpeg

Wanneer we weer terug lopen naar de behandelruimte krijg ik het advies om deze week echt rustig aan te doen. Mijn lijf is nog herstellende van de marathon en gaat straks met het schema weer in training. Herstelloop moet het doel zijn van deze week zo rond de 30 minuten. Ik krijg verderop deze week mijn schema, mijn eerste gepersonaliseerde schema. Ze biedt nog aan om een keer samen een lange duurloop te doen maar ik benoem dat ik eerst even zelf goed aan de bak wil gaan. In mijn achterhoofd bedenk ik me dat gaat toch niet, jij loopt hartstikke snel. Ze had net verteld dat ze de marathon een uur sneller dan mij gelopen had! Enfin wie weet komt dat nog wel een keer. Ik neem afscheid en besluit dat ik tijdens de terugweg even ga stoppen. Ik ga halverwege een herstelloop doen. Hartslag super laag houden en tempo is niet belangrijk. Het zonnetje breekt nog lekker door en rustig loop ik een pad op en af en na 5 km besluit ik terug te gaan naar huis.

20180426_104828-011500966159552297537.jpeg

De rest van de week deed ik vooral rustig aan. Op woensdag heb ik mijn trainingsschema al ontvangen! Ik krijg er weer zin in om te gaan lopen, maar vandaag ben ik weer aan het werk. Normaliter loop ik op koningsdag een mooi rondje maar nu ga ik vanuit mijn werk door naar een vriendin om koningsdag te vieren. Daarom besloot ik de dag ervoor wederom een rustig herstel rondje te lopen. Mijn hartslag lag iets te hoog maar nog steeds in D1 en wederom was het een lekker rustig rondje met een oranje tintje. Met een mooie omweg naar de winkel voor de laatste boodschapjes om mijn verrassing af te maken. Nu nog inpakken en volgende week gaat het dan op de post!

when it doesn’t challenge you it won’t change you

Koningsdag was een dag wat bestond uit het vieren van een mooi en gezellig feestje. Echter op zaterdagochtend vond ik dat zelf wel iets minder. Wederom wilde ik gaan lopen maar ik had zo’n geen zin! Toen ik uiteindelijk me toch nog weer redelijk fit voelde besloot ik toch een rondje te lopen. Ik voelde me na 5 km weer als herboren. Op het einde deed ik wat loopoefeningen met versnellingen. Ik had energie voor 10 en was er weer klaar voor. Morgen staat er een langzame duurloop op de planning. Bovendien voel ik me weer fris en fruitig door de run van vandaag.

20180428_124554-014394174684286838143.jpeg
Zondag ochtend werd ik echter wakker met zere schenen! Dit kan komen omdat ik afgelopen week 2x niet met compressie heb gelopen bedenk ik mij nu.  Ook liep ik zaterdag op andere schoenen die ik al een hele periode niet meer gedragen had. Ik besluit om mijn rust te pakken en ik hoop dat mijn pijn in mijn schenen snel over gaat. Morgen mag ik namelijk beginnen met het schema! Omdat ik nu niet ga lopen heb ik wel mooi de tijd om alle trainingen in mijn horloge te zetten. Ik ben echt benieuwd hoe me dit afgaat. De trainingen zijn gevarieerd maar soms best wel pittig.
Hoe was jouw week?

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s