Enschede singelloop – Thank you for the music!

Deze Sunday runday 12 september 2021 was het weer zover, de Enschede singelloop. Nog nooit eerder had ik aan dit event meegedaan, ondanks dat het al voor de 24e keer georganiseerd werd. Vorig jaar wilde ik meedoen, echter zorgde mijn enkel blessure ervoor dat Carina toen met mijn startnummer over de finish liep. Dit jaar wilde ik in eerste instantie niet mee doen, in training voor de Londen marathon paste het niet in mijn schema, een lange duurloop is toch echt wat anders als 8 km knallen. Op vrijdag begon het toch te knagen en met veel geluk mocht ik een startnummer overnemen, Rene bedankt! Het doel zou worden genieten, want zoveel wedstrijden zijn er niet.

Qua voorbereiding had ik weinig gedaan, behalve een hele nieuwe hardloop set besteld inclusief schoenen. Deze werden aan het eind van de middag bezorgd een dagje later waardoor ik ze nog even kon inlopen, een testronde van ruim 2 km. In deze 2 km liep ik een stukje sneller op lagere hartslag dan op mijn normale schoenen, kwam het door de schoenen of het feit dat ik in de miezer regen liep, het liep in ieder geval fijn wat een goed vertrouwen geeft voor de volgende dag, de set was goedgekeurd en de wedstrijdkleding was dus bekend!

SUNDAY runday

De zondag brak aan, na het test event van de Enschede marathon in mei wist ik niet goed wat ik er nu van kon verwachten omdat het wel weer echt op de weg was. Zelfde plaats maar totaal andere sfeer. Ik genoot toen ook enorm maar vandaag leek het wel weer een beetje als vanouds.

In Enschede aankomen was het eerst zoeken naar een parkeerplekje, iedereen komt natuurlijk rond het zelfde tijdstip aan en dan is het druk.. gelukkig was het zo gevonden alleen wat verder lopen naar het lopersgebied. Dat was wel 1 van de maatregelen en wat ook erg fijn is en wat ze er mij betreft altijd in mogen houden, alleen deelnemers in het gebied zorgt ook direct voor meer rust en de weg naar het startvak wordt dan toch wel relaxter dan het slalommen tussen alle groepjes toeschouwers door wat je voorheen zou kunnen ervaren. Ik had een startnummer overgenomen uit het wedstrijdvak, echter ben ik geen wedstrijdloper of snelle loper die uit startvak a zou starten dus besloot ik braaf in het recreanten vak te starten. Deze vakken waren ruim opgezet, korte warming up voor de spieren en klaar om te gaan rennen wachtte ik met vele anderen lekker in gezonde spanning af tot dat wij van start mochten gaan. Toen het eenmaal zover kwam, stond het standje geniet meer dan aan!

De race

De organisatie had al aangekondigd dat er veel muziek onderweg was, nou dat was zeker niet gelogen, wat een sfeer, een dweilorkest hier een dj daar, boxen met oppeppende muziek onderweg, drumbands, noem het maar op, helaas was Harry (dj Flyon) er niet maar wat was het gaaf! .. Want naast al deze muziek was het 8 km lang mensen langs de weg, de een moedigde fanatiek iedereen aan en een ander zag je turen naar die ene bekende die mee zou lopen. Je kon de lopers volgen via een live tracking! Ik had geen specifieke supporter langs de lijn, maar voelde me zeker aangemoedigd door al het publiek! Mijn doel was genieten en niet standje maximaal, bij de start hield ik dat goed vol, maar door het publiek vloog ik toch net wat harder door de kilometers dan gepland, (zeker dan gehoopt, ik hoopte op een gemiddelde pace van 5.30 per kilometer) Om toch een beetje de rust te bewaren besloot ik op drankpost 2 & 3 toch wandelend een paar slokken water te nemen. Doordat de bekertjes niet konden vouwen kon ik tijdens de 1e waterpost niet lekker drinken en aangezien ik niet voor een specifieke tijd liep besloot ik op die manier toch goed voor mijzelf te zorgen. Ik had op mijn horloge mijn lange duurloop training gewoon gestart, dat ik die niet zou voltooien vandaag was helder, maar dan kon ik me niet vastpinnen op mijn loopsnelheid, waardoor ik lekker door zou lopen in plaats van azen op een bepaald tempo. Tijd liet ik dus los en tempo ook want die wisselingen in het duurtempo zou ik toch niet aanhouden.. Bij 7 km kreeg ik een steek in de zei na een tijd met een hand in de zij te lopen besloot ik even te wandelen, net bij een dj, die me vrolijk aanmoedigde, wat me het zetje gaf om toch weer het tempo op te pakken. Ook moedigde hij de automobilisten aan die in lange rij stonden te kijken aan de andere kant van de singel, maar nee het toeteren om de lopers aan te moedigen zoals hij ze vroeg, dat deden ze toch niet..  In deze laatste kilometer wist ik niet goed hoever we nog moesten, ik wilde wel versnellen, maar echt op het einde. Toen ik de finishboog zag en zag dat we ernaar toe draaiden schroefde ik het tempo even flink op en vloog ik richting de finish. Resultaat happy over de finish kapot van die laatste sprint even flink uithijgen. Ondanks dat de lopers door moesten lopen naar de uitgang, mocht ik even uit de drukte blijven uithijgen, een finish selfie en toen water, sportdrank, alcholvrijbier, bananen, appels, kies wat je wilt het was te krijgen. Ik wilde al doorlopen toen een vrijwilliger naar me toe kwam met een medaille, geloof het of niet ik was die al bijna vergeten zo blij was ik met het feit dat ik pijn vrij, op tempo, niet naar de gedver genoten had van deze race! Met medaille om bekeek ik mijn eindtijd. 40.53.6 op mijn Garmin! WAUW heel trots.

After the race

Na de race kwam ik al vrij snel Emma tegen, trots deelden we even kort onze ervaring. Daarna naar het medaille graveren, dat is iets wat ik altijd doe en nu dus ook! Op mijn medaille werd 40.53 geschreven, ik kan kennelijk goed mijn startknop op mijn Garmin indrukken, super strak getimed, al zeg ik het zelf. Tijd om mijn tas op te halen, daar stond ik even in de rij maar die was gezellig, allemaal enthousiaste mensen die spraken over de gezelligheid, het publiek, het weer opnieuw ervaren van een race na zo’n lange tijd en zelfs even nog iemand mijn aftershokz laten uit proberen want ze was zo benieuwd hoe het zat en hoe het geluid zou zijn als je het niet in je oren hebt! .. Vervolgens nog even een medaille selfie gemaakt met Laura en daarna kwam zelfs een oud klasgenootje nog even gezellig kletsen. Al met al een super mooie middag!

Ik besefte me in 1 keer weer waarom ik voorheen zo vaak mee deed aan wedstrijden en daar heel Nederland voor rond croste! Ik heb wel weer zin in een nieuwe, Londen staat op het programma maar de kans dat ik kan gaan, met de quarantaine plicht is klein.

Dus heb jij een leuke race waarvan je denkt deze is leuk voor jou!
Let me know!

En nu een klein stukje met feitjes volgens de Enschede singelloop (versus mijn garmin tussen haakjes) Afstand: 8.0 km (8.14km) Tussenkomst na 2,5 mijl 20.52 gemiddelde pace van 5.13 min/km
Finish 40.53 gemiddelde pace van 4.57 min/km. (eindtijd  volgens mijn horloge 40.53.6 gemiddelde pace van 5.01 met een eindsprint waarin ik een pace haalde van 2.57 min/km 20.4 km per uur, ik had dus nog genoeg over 😉) of ik volgend jaar weer mee doe! .. ZEKER en dan proberen (als de omstandigheden het toelaten) om onder die 40 min te komen! #goals haha


Een reactie op “Enschede singelloop – Thank you for the music!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s