Ermeloop

Op zaterdag 18 augustus vond de eerste editie plaats van de Ermeloop. De ermeloop is een loop in /door Ermelo, er zijn 3 afstanden namelijk de 5 km de 10 km en de 20 km trail. Ik heb ervoor gekozen om deze avond 10 te gaan racen. In eerste instantie zou ik met een loopmaatje mee gaan lopen en kijken of we haar pr konden crushen. Zij bleek echter niet 100% fit te zijn en daarom besloot ik de avond ervoor eens te gaan kijken wat mijn eigen 10 km pr tijd was. Ik dacht dat deze ergens in de 48 min lag maar deze bleek op 46.48 te staan. Voor mij een hele mooie scherpe tijd! Kan ik dit verbeteren? Ik zou het niet weten ik ga een poging wagen ik verwacht er echter niets in.

In Ermelo aangekomen blijkt mijn startnummer er helaas niet te zijn. Daarbij was dit probleem snel opgelost door een ander startnummer toegekend te hebben gekregen. Dit was geen probleem. Op het plein stonden tafels met banken waar je je startnummer kon opspelden, de start van de 5 km kregen we nog mee.  Al kletsend bereide we ons ontspannen voor, een laatste zenuwplasje voor de race en een prestart foto. Vervolgens is het tijd om onze tassen in te leveren en in het startvak te gaan staan. We hadden het laatste startvak toegekend gekregen, hierin zou iedereen starten die boven de 45 min zou uitkomen. Je snapt het wel dit startvak was voller dan het wedstrijdvak en het startvak tot 45 min voor ons. We stonden gelukkig vooraan en toen we gingen starten konden we echt direct het gaspedaal in trappen. Dit was voor mij wel nodig als ik een serieuze aanval wilde gaan doen op mijn PR. Ik wilde het echt gaan proberen en tijdens de start vloog ik dus al snel langs heel wat lopers heen. Al vrij vlot vond ik een groep waarvan het tempo overeenkwam met wat ik wilde lopen en sloot ik mij daarbij aan. De eerste kilometer duurde voor mij al erg lang, of dit kwam door de bochten in het parcours  maar voor mijn gevoel zat ik op 1,5 km toen ik het bordje van 1 km voorbij rende. Ik wist op dat moment dat het moeilijk zou gaan worden. Ik liep mijn eerste kilometer in 4.33 dat is voor mij echt heel snel! Het was dan ook mijn snelste kilometer.

if you’re chasing your dream, you’re not running fast enough. Run faster

Tussen km 2 en 4 leek ik ergens weer energie op te doen ik genoot van mijn muziek en de doorkomst net voor de 4 km bij de start. Het eerste rondje was namelijk bijna 4 km en het tweede rondje net iets meer dan 6 km. Dit wist ik gelukkig van te voren. Mijn hartslag begon wel erg hoog te worden en ondanks dat het niet heet was zoals mijn vorige 10 km was het nog steeds warm en vooral benauwd.  Deze kilometers liep ik ook onder de  4.45 min/km. Ik zag op mijn horloge dat ik op weg naar een PR was als ik dit nu nog 6 km vol zou houden. Echter tussen km 4 en 5 merkte ik dat ik last kreeg van mijn hogere hartslag. Deze zat ondertussen rond de 180 ik had moeite om dit tempo aan te houden en mij er goed bij te voelen. Ik besloot daarom toen ik het 5 km punt zag naderen dat ik dit tempo niet aan zou blijven houden. Ik ben nog niet op de helft en ik heb het idee dat ik achteruit ga. Ik besluit daarom door te lopen op dit tempo t/m de 5km en vanaf daar mijn tempo te laten zakken en mijn doel bij te gaan stellen. Zo gezegd zo gedaan, het 5 km punt passeerde ik in 23.26 het is niet meer realistisch dat ik dit tempo nog 5 km volhoud en dan zou ik nog moeten versnellen om een pr te lopen. Ik pas mijn doel aan, ik heb nog maar 1 keer ooit namelijk onder de 50 min gelopen het zou mooi zijn als vandaag de 2e keer gaat worden.

received_2143423359262140-01.jpeg

Kilometer 5 naar 6 is mijn langzaamst gelopen kilometer deze liep ik in 5.15 min/km, tijdens deze kilometer bedacht ik mij dat ik nog geen waterpost gezien had, ik vroeg me af of ik deze misschien gemist had of dat het nog zou komen. Omdat ik tempo heb genomen passeren veel mensen mij. Ik besluit me telkens op 1 persoon te focussen daar toch naar toe proberen te lopen en vanuit daar weer verder te kijken. Op 7,5 km zie ik de waterpost. Wetende dat ik nog maar 2,5 km moet en nu eigenlijk best wel weer lekker loop besluit ik door te lopen. Ik vind het persoonlijk vrij laat en daarom sla ik over. Ik wil onder de 50 min en echt het beste eruit proberen te halen alsnog. Vlak voordat ik tempo terug had genomen had ik me al die tijd op 1 dame gefocust. Tijdens de laatste 2 kilometers wanneer ik weer wat lager in de 5 min /km loop zie ik haar weer in beeld komen. Ik vind het prettig om op deze manier te lopen en kan mij daar enorm aan optrekken. Wanneer ik naast haar loop is het nog 1,5 km. Ze loopt nog een stuk naast me mee waardoor ik weer harder ga lopen. Na een paar honderd meter loopt ze toch achter mij en ik kijk niet meer om. Wanneer het nog een kilometer te gaan is praat ik mijzelf hardop moed in. Knallen, kijken wat er nog uit te halen valt. Op 600 meter voor de finish zie ik echter verbaast mijn loopmaatje naast de kant staan. Ze is uitgestapt kiest voor haar gezondheid super knap, jammer maar ik heb daar echt super veel respect voor. Ze moedigt me nog aan maar ik benoem dat ik mijn PR al zeker niet meer kan halen. De laatste 600 meter ongeveer loop je tussen de dranghekken, ik was de eerste ronde al geneigd om dan aan te gaan zetten omdat je richting de finish loopt. Ik zag echter toen dat dit stuk langer is dan dat je verwacht. Ik wordt daar dan ook al vrij snel ingehaald maar ik blijf mijn tempo lopen. Langzaam versnel ik en uiteindelijk wanneer ik na de bocht de finish zie versnel ik mijn pas en haal ik deze persoon weer in. Voor mij loopt nog 1 man en ik zet een volle sprint in waardoor ik die man een meter voor de finish nog inhaal. Happend naar zuurstof maar meer dan voldaan ben ik deze loop gefinisht. Ik krijg al vrij vlot een flesje water en loop daarna door en krijg een prachtige medaille!

Mijn horloge geeft aan dat ik er 48.20 min over gedaan heb. Een hele mooie tijd al zeg ik het zelf. Echter kan het zijn dat ik niet lekker geklokt heb ergens halverwege sprong mijn horloge op pauze omdat ik op een verkeerde knop drukte. In de uitslagen zie ik mezelf terug als 12e in mijn categorie en heb ik er 48.25 min over gedaan, een prima eindresultaat. Het aangepaste doel heb ik dus dik gehaald. Ik vind het eigenlijk best wel bijzonder wanneer ik kijk naar mijn snelheid. Ik heb een gemiddeld tempo gelopen van 12.39 km per uur. 4.50 min/km. Gelopen. Ik snap nog steeds niet hoe ik mijn PR zo scherp heb neergezet, ik denk dat het komt omdat ik het op het parcours van de diepe hel heb gelopen waar het vooral naar beneden loopt en daarin ook wel iets klimt. Mijn snelste 5 km is ook niet op een vlak parcours gelopen. Ik denk dus dat ik dit maar als mijn vlakke loop PR moet gaan zien, haha.

Trots nog een finish foto gemaakt, ergens weet ik ook nog dat ik gezwaaid heb naar een fotografe onderweg maar deze foto heb ik helaas nog niet kunnen vinden.

Het is een snelle route en het deelnemers veld was erg gevarieerd er waren zelfs renners uit Burgundy of uit Marokko! Wel gaaf om te zien want ik zag ze passeren op het punt dat ik net mijn 1e ronde aan het afronden (rond km 3) was en hun al in de 2e ronde bezig waren tussen km 5/6.

Ermelo was voorbereid op veel publiek aan de start/finish waar ook een gezellige dj zijn muziek aan het draaien was echter was het wel jammer dat er niet veel publiek er stond. Publiek wat er was moedigde wel erg goed aan! Of ik volgend jaar terug kom? Ik denk het wel.

Organisatie van de Ermeloop bedankt!


Een reactie op “Ermeloop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s