Variarun 2018

Nadat ik vorig jaar in 2017 voor het eerst mee deed aan de variarun en daar uiteindelijk derde was geworden Vond ik het een kleine moeite om mijn plaats te verdedigen. Echter de temperatuur die voorspeld was voor maandag 30 juli heeft mij lang laten twijfelen. 30+ graden is toch niet echt een fijne temperatuur om een 10 km in te lopen. De beslissing was simpel nadat ik het met mijn man had overlegd. Wat is het ergste wat mij kan gebeuren. Ik kan de race niet uitlopen omdat ik te hard van start ga, ik kan last krijgen van de warmte. Ik kan er langzamer over doen dan vorig jaar. Allemaal redenen die te overzien zijn, geen reden om het niet te doen. Ik besef mij  dat ik niet vol voluit kan gaan, echter denk ik ook niet dat mijn lijf dat op dit moment kan. Op zondagmiddag hak ik de knoop door en geef ik me dus wel op!

Raceday

Het is maandag, ik heb 3 uur geslapen tijdens mijn werk, van de 7 uur die ik mag slapen. Het lukt me niet met deze warmte om snel in slaap te komen. Ik ben gisteren direct begonnen met het drinken van meer water. Ik ben niet echt een water drinker maar het is belangrijk om gehydrateerd aan de start te staan. Thuis ga ik ermee verder, ik drink carboloader die moet op want hij is houdbaar t/m deze maand. Na het middageten kies ik ervoor om naar bed te gaan maar daar ook kan ik niet slapen. Ik ben zenuwachtig, ik weet niet hoe mijn lijf gaat reageren op het feit dat ik 10 km wil hardlopen in 30 + graden. Kan ik dat uberhaupt wel? We gaan het vanavond zien. Ik kook het eten wat bestaat uit krielaardappelen, boontjes en kabeljauw en bereid me verder voor. Ik ga met een schoon setje kleding in mijn tas op weg naar Dedemsvaart. Het voordeel is dat ik weet waar ik kan parkeren door mijn ervaring van vorig jaar. Ik kan wederom in de finish straat parkeren en mijn spullen kunnen in de auto achterblijven. Dit jaar is er geen garderobe tent maar dat mis ik hierdoor nu ook niet.  Ik haal mijn startbewijs op. Ik zie nog een paar bekenden en zeg ze gedag maar ik besluit om warm te lopen. Waarom? Omdat ik wil ervaren hoe mijn lichaam reageert. Ik merk dat mijn broekje opkruipt gelukkig heb ik vaseline mee en smeer ik dat er nog even onder. Het shirt zit lekker luchtig. Ik heb een shirt aan van 361° one degree beyond. Dat bevalt goed, ik heb het nog maar kort maar tot nu toe goede ervaringen mee. Het inlopen vind ik daarentegen al direct zwaar, hoe ga ik dit doen? Ik neem de beslissing om rustig aan te doen standje genieten, de sfeer tot me te nemen en veilig de 10 km te gaan lopen.

20180730_192741_capture-01.jpeg

De start

Wanneer ik naar de start loop is er nog alle ruimte, de eerste lopers staan al bij het lint. Ik blijf erachter staan, ik hoor daar niet, misschien leuk voor een foto maar daarvoor ben ik hier niet. Ik zie een bekend gezicht maak even een praatje en 5 min voor de start doe ik alvast mijn spotify aan en laat mijn horloge gps zoeken. Wanneer het startschot valt duurt het even voordat ik over de mat kom, dan is er nog wat oponthoud en al snel loop ik in een fijn groepje. Na 500 meter is de eerste waterpost met sproeier al. Water sla ik over ,de sproeier daar loop ik onderdoor. De route is voor mij bekend ik weet dat op 1.25 ook een waterpost staat maar ook die sla ik over. Ik loop wel onder alle sproeiers door die de mensen omhoog houden. Ik probeer blij te kijken op foto’s maar geen idee of ik er ook echt op sta. De eerste ronde gaat fijn, ik voel me niet verhit en heb de drinkposten nu overgeslagen. Wanneer ik na 2,5 weer bij het startpunt ben weet ik nog 3 rondes te gaan.

 

De tweede ronde.

Die gaat iets sneller, ik heb een soort van onbekende haas bij me. Samen lopen we om en om zonder overleg of iets te zeggen voor op om het tempo te bepalen. Ik pak bij 3 km al lopend een bekertje water aan. Ik giet eerst wat over mij heen en ik neem de laatste 2 slokken eruit. Opnieuw pak ik alle sproeiers mee en bedank de mensen dat ze het aanbieden. Deze ronde wordt ik gehaast en begin ik de warmte wel te merken. Ik weet nu ook zeker dat ik vanaf nu gebruik ga maken van iedere drinkpost. Ik voel al dat het minder soepel gaat dan de eerste ronde. Wanneer ik nu de start /finish doorloop weet ik dat het ineens veel minder kan worden met de mensen om me heen. De meesten schrijven zich in voor de 5 km en zijn zo klaar en gefinisht. Wanneer we onder de boog doorlopen zie ik dat dezelfde man waar ik nu al bijna 5 km mee samen loop ook doorloopt.

FB_IMG_1533224625048-01.jpeg

Ronde 3

Mijn energie wordt minder, ik wil ook meer afkoelen. De man waarmee ik heerlijk samen liep loopt nu verder achter mij. Ik besluit wat meer rust te gaan pakken. Ik geniet van de route die ik nu voor de 3e keer bekijk. Het aantal toeschouwers is niet groot maar de mensen die er staan moedigen aan of helpen de organisatie met het koelen van ons lopers. De vrijwilligers bestaan uit verschillende leeftijden, van echt jonge meiden en jongens tot gepensioneerden. Bewoners die langs de route wonen en natuurlijk de vrijwilligers herkenbaar aan hun shirt. De kids bij de drinkposten willen het liefst allemaal een bekertje aan je geven. Ik geniet hiervan en pak mijn rust door even te wandelen. Wanneer een ander meisje mij inhaalt dan kan ik dat toch niet zomaar voorbij laten gaan en tijdens deze ronde zorgt zij ervoor dat ik het lopen weer oppak en het tempo ook.

 

Final lap.

Tijdens de laatste ronde wil ik het liefst heel hard gaan rennen, hoe harder ik nu ren hoe eerder ik er ben. Ik ben er een beetje klaar mee. Ik loop alleen voor mijn gevoel, voor mij zie ik niemand lopen en ik weet dat achter mij verschillende mensen lopen waarvan ik dan weer niet wil dat ze me nu nog inhalen. Ik ben niet moe of buiten adem ik heb het alleen heel erg warm. Dorst heb ik ook niet en besluit dus alleen in het midden van deze ronde nog 1 keer water te drinken. Veel onder de sproeiers doorlopen en gaan met die banaan! Tijdens de laatste waterpost wijs ik het water af en zeg dat ze de tuinslang wel even op me mogen richten. Ik heb 500 meter daarvoor nog iemand in kunnen halen en heb helaas weer geen uitgangspunt waar ik naar toe moet werken. Na de koude douche krijg ik echter een onwijze steek in mijn zij. Ik sta aan het begin van de finishstraat over 600 meter max dan ben ik er. Echter stop ik toch ik rek en haal even rustig adem. De EHBO wil me direct water komen brengen, ik benoem dat het goed gaat maar een steek heb. Ik zet aan en ga snel op die finish af. Laat het dan ook maar voorbij zijn.  Wanneer ik de finish over ga vind ik het leuk dat ik nog even omgeroepen wordt dat ook ik de finish heb gehaald. Ik ben gefinisht. Een betere tijd dan verwacht volgens mij wel. Ik snap het nog niet maar terwijl ik uithijg kijk ik om me heen.  Ik krijg water aangeboden mijn chip wordt voor mij losgeknipt en ik krijg fruit en winegums aangeboden. De finish is wederom goed verzorgd. Kom allerlei bekende gezichten tegen van onderweg. Nee ik heb nog geen idee hoe ik het nu heb gedaan alleen mijn eigen geklokte tijd.

20180730_210445-01.jpeg

After the race

Ik ben echt doorweekt van al het water vooral die laatste douche in de laatste ronde. Ik loop naar de auto pak mijn droge setje maar bedenk me ook dat ik eerst nog een finish foto wil met mijn originele kloffie aan. Ik loop richting de finish ondertussen finishen er nog mensen en beginnen de laatsten aan de 4e ronde. Ik vraag een willekeurige man of hij een foto wil maken. Hij wacht iedere keer netjes tot er mensen over gestoken zijn. Ik klets ook nog even na met de mensen die er bij staan. Ze benoemden mij dat ik er nog soepel bij liep op het einde en tijdens de doorkomsten. Ik benoem dat het niet zo voelde. De warmte was zwaar en maakte het toch best pittig. Ik had geen vermoeide benen dat klopt wel. Ze vroegen naar mijn tijd en ik krijg en complimenten over. Dit is even schakelen wat fijn, onbekende mensen die beseffen dat ook ik mijn best heb gedaan vandaag! Ik kleed me om en wanneer ik terug loop naar de finish zie ik ook dat de uitslagen online zijn. Ik ben wederom vierde, ik maak een klein dansje. Ik besluit tot na de prijsuitreiking van de dames te blijven en klap voor hen allemaal. Toppers hoor met deze warmte. Wanneer ik naar huis rij geniet ik tijdens de 45 minuten durende rit in de auto nog even na. Het was weer een mooie Variarun. Tot volgend jaar

 

20180730_223942-01.jpeg

2 gedachten over “Variarun 2018

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: