How to buy New Running shoes

Als hardloper even nieuwe schoenen kopen klinkt makkelijker dan gedacht, vandaar dat ik mijn adviezen daarvoor met jullie wil delen want beter goed voorbereid op pad, zeker nu als je gaat shoppen op afspraak!

Na een aantal jaren samengewerkt te hebben met het schoenenmerk 361°, wilde ik mijzelf trakteren op nieuwe hardloopschoenen. Zoals sommigen weten vind ik winkelen vooral erg leuk. In de periode dat ik samenwerkte met 361° wist ik wat mijn favoriete schoenen waren, wat mijn wedstrijd, interval, korte trainingen en lange duurlopen schoenen waren. Zo liep ik op de Feisu, de Pacer, de Meraki en de Spire, ook voor de trails was ik goed voorzien. De keuze was echter daardoor altijd makkelijk te maken als ik weer een nieuw paar ‘nodig’ had.  Sinds januari speelde bij mij de gedachte om een loopanalyse te gaan doen, nu ik niet meer aan 1 merk verbonden ben, wat is dan de beste schoen voor mij? Door de lockdown en de fysieke sluiting van de winkels was dit niet mogelijk tot 3 maart. Op het moment dat het duidelijk was voor mij dat de winkels open konden op afspraak was ik aan het twijfelen waar ik dan die schoenen zou gaan kopen, ineens schoot het me te binnen. Koop lokaal! We hebben hier vlakbij een Runnersworld zitten dus die keuze was ineens toch snel genomen! De afspraak gepland op mijn vrije dag en aftellen dan maar.

De dag van de afspraak

’s ochtends word ik wakker met het licht van de opkomende zon door de ramen heen. Ik kijk snel even en het ziet er buiten prachtig uit, het begin van waarschijnlijk een prachtige dag! Ik heb zin in de ochtend want ik weet dat ik voor hardloopschoenen mag shoppen, misschien een beetje gek van mij, maar het voelt een beetje als dat ik een klein meisje ben dat jarig is geworden op haar verjaardag. Ja ik weet goed dat ik de schoenen gewoon moet betalen en dat hardloopschoenen vaak duur zijn, toch heb ik er ontzettend veel zin in!

Ik vertrek rennend, ik kies bewust een paar schoenen uit waar duidelijke slijtage op de zolen te zien is zodat ze dit ook kunnen bestuderen, een tip dus. Ik ga net iets te laat weg waardoor mijn eerst gekozen route veranderd wordt naar er direct heen lopen. Op het moment dat ik bij de winkel ben bedenk ik me dat ik mijn mondkapje vergeten ben in mijn enthousiasme. Gelukkig heb ik standaard een schone buff in mijn rugtasje zitten (portemonnee moest immers ook mee). Ik desinfecteer mijn handen en druk op de bel zoals aangeschreven staat. Na kort wachten komt er iemand aan en direct lopen we naar de schoenen.  Waarvoor ik nieuwe schoenen wil, welke afstanden ik loop, hoe vaak train ik, wat zijn mijn blessures geweest de afgelopen periode, vragen die zoal gesteld worden voordat je maar 1 paar te zien krijgt. Ik mag eens stukje rennen op de loopband, voor, achter en naast me staan camera’s mijn mooie moves op te nemen. Deze worden geëvalueerd en het is duidelijk, ik loop nog steeds neutraal. Dat is dus niet veranderd, wel met links zakt mijn enkel heel iets naar binnen maar dat is echt minimaal. Ik ben een voorvoetloper (dat wist ik al, ooit geprobeerd haklander te worden toen ik nog dacht dat dat normaal was 6 jaar terug, deed zoveel pijn dus dat GELUKKIG nooit doorgezet haha) . Na de beelden geëvalueerd te hebben mijn maat genoteerd te hebben loopt de winkelmedewerker naar achteren, de spanning stijgt.. welke schoenen zou hij meenemen?

Hij komt terug, ik zie en doos van Hoka, Adidas en Saucony, oké tof op Saucony na heb ik op de andere 2 nog nooit hardgelopen, nieuwe ervaring dus. We beginnen met de Saucony, de Triumph 18, een grijze schoen met een mintgroen/lichtblauw detail. Eerste indruk, saai, dikke witte zool, maar oké looks zeggen niets.  Ik trek de schoenen aan, 1e indruk, pantoffels, heel zacht en fijn gevoel. Stukje rennen, loopt lekker, meer demping aan de voorvoet, dit is voelbaar. Ik benoem wat ik voel en vraag me af of ik het fijn vindt en of het is wat ik zoek deze comfortabele schoen. Het loopt wel lekker. De schoenen zijn een optie want ik loop er ook netjes op.

Het 2e paar wat ik mag proberen is de Hoka One One Clifton 7. Het voelt wat ruim aan aan de voorkant en na een snelle check blijkt deze een half maatje kleiner moet en heeft het erop lopen geen zin, eerst passende schoenen aantrekken. Degene die me helpt pakt ze weer in de doos en pakt ook de doos van de Adidas schoenen op. Wanneer hij terugkomt heeft hij opnieuw een doos van Adidas bij zich maar ook van New Balance. De Hoka’s hebben ze helaas niet in mijn maat en zijn dus geen optie om te proberen, jammer want daar heb ik dus nog nooit op gelopen en ik ben wel benieuwd eigenlijk.

Ik pas de Adidas, het is de Solar Glide 3,  de 1e indruk, het zit goed en voelt fijn aan. Dat roze kleurtje staat me wel aan en kan ik wel waarderen. Tijdens het rennen op de loopband merk ik dat het een actief schoentje is. Het loopt wel prettig maar is wel echt anders als die saucony’s. Dit is ook een optie en ik doe ze weer uit.

Het 3e en laatste paar wat ik pas zijn de New Balance Freshfoam 8080 V10. Eerste indruk een wat saaie schoen door de paarse kleur. Ik trek ze aan en ze zitten prima. De zool voelt wat anders aan als de vorige schoen, ik weet niet of ik dat direct fijn vindt en ga het op de loopband uit proberen. De schoen loopt goed, ik vind het niet fijner dan de Adidas die ik hiervoor gepast heb, tussen die 2 kan ik makkelijk kiezen en gaat mijn voorkeur uit naar de Adidas dus ik besluit dat deze schoen afvalt.

Ik loop vervolgens een stukje buiten met 1 adidas en 1 Saucony schoen aan. Beide lopen lekker op hun eigen manier. Ik besluit beide paren een keer buiten te proberen maar ook dit helpt mij niet met mijn keuze. Beide hebben hun voordelen dus ik kan niet op gevoel een keuze maken.

TIPS

Hoe heb ik nou gekozen en wat zijn mijn tips voor jou:

  • Wat is het doel van de schoen, ga je er wedstrijden op lopen of wil je ze gebruiken voor langere afstandstrainingen.
  • Wat is je budget, heb je een maximaal bedrag in gedachten deel dat met de verkoper, dan bieden ze je ook geen te dure schoenen aan of kunnen ze het beter kenbaar maken.
  • Wat is je ervaring met verschillende merken en sta je open om een ander merk te proberen? Geef dit door aan de verkoper.
  • Wees kritisch, probeer je eerste gevoel als je de schoen aandoet hardop te benoemen, wat voel je hoe vindt je dat?
  • Vergeet je favoriete kleur, schoenen komen vaak in meer kleuren uit dus bevalt je de kleur niet vraag erom maar laat een kleur niet je keuze bepalen.
  • Luister naar je gevoel, waar wordt je enthousiast van!

De keuze

Ja en dan moet je kiezen, want 2 paar hardloopschoenen vind ik een beetje teveel van het goede, al moet ik eerlijk bekennen dat ik ook die optie nog overwogen heb maar heel snel tot de conclusie kwam dat dat financieel niet een optie was. De roze Adidas knallen wel lekker qua kleur en zitten goed en die vind ik het mooiste van de 2 paren waar ik de keuze in heb, ook is het het goedkopere paar. Toch vraag ik me af of ik dan de juiste keuze maak. Ik ben namelijk op zoek naar schoenen die mijn weg naar de marathon op mijn verjaardag ondersteunen. Het doel gaat voor de looks en de prijs van het andere paar is prima binnen budget. Dus terug naar het doel, het ondersteunen van de lange afstanden! Dus heb ik gekozen voor de Saucony Triumph, de schoen heeft namelijk ook demping voor de langere afstanden, bovendien is het wel echt een hele fijne schoen en kan ik er lekker licht op lopen.

Waarom verkoos ik het wachten boven het online shoppen?

Vaak als je online kijkt zie je verschillende prijzen en acties en kan je bijvoorbeeld dezelfde schoenen online goedkoper kopen dan in een fysieke winkel. Heel leuk en fijn als je weet welke loopstijl je hebt en welke schoenen voor jou het beste zijn. Zoals je al kan lezen ben ik enorm fijn geholpen en heb ik zelfs nog een andere keuze voor wanneer mijn doel veranderd. Ik heb schoenen gekocht die ik zelf online niet zou hebben uitgezocht. Je koopt omdat het goed voelt het totale geheel en niet vanaf een plaatje dus niet om de looks, waar ik echt wel gevoelig voor ben. Of ik dan nooit meer online schoenen ga kopen? Vast wel, moet wel eerlijk zeggen dat die Adidas nu ook wel heel interessant zijn en waarvan ik weet dat ze lekker lopen. Ik moet eerlijk zijn, er zijn ook nog meerdere winkels waar ik wel eens een loopanalyse wil laten doen echter zijn deze niet regionaal dus grote kans dat ik daar dit jaar ook nog wel een keer op visite ga.

Nu een mooi rondje plannen zodat ik mijn nieuwe stappers eens echt kan ervaren.


Een reactie op “How to buy New Running shoes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s