Change of plans

Even terugblikken

Zoals menig een van jullie weten ben ik de afgelopen maanden begonnen met het sportrusten programma om mij voor te bereiden op mijn 2e marathon. De marathon van Eindhoven zal ik gaan lopen op 8 oktober. De planning is dat ik door het sportrusten programma op een rustige manier zal gaan trainen en vooral op basis van hartslag verschillende afstanden ga afleggen. Dit programma helpt je om uitgerust aan de start te staan voor je eerste, twee of 10e marathon dat zou geen verschil mogen maken.

eindhoven_2017_like2run_site_header_980x400px
het grote najaarsdoel

Nu weten jullie ook dat ik de laatste maanden ontzettend vaak bij de fysiotherapeut op bezoek ben geweest en dat het qua blessures voor mij dit keer even niet mee zit. Eerst een spier in mijn kuit ingescheurd, vervolgens een periode gelopen / gerust met een zere voet. Ik kan zeggen dat ik nu weer heerlijk blessure vrij rond huppel op een rustig tempo en tijdens een wedstrijd zet ik af en toe de gashendel even lekker open!
Ik moet zeggen dat dit een heerlijk gevoel is wanneer je even gas mag geven en ook echt kan geven en voor je gevoel harder loopt dan dat je ooit hebt gedaan. Ik denk mede dat ik daar het programma van Sportrusten zeker credits kan geven. Ik heb in de afgelopen periode erg goed geleerd om rustig te lopen ik kan langer op een lagere hartslag lopen.
Die blessures van afgelopen periode zijn daar en tegen gewoon mijn eigen domme schuld, toch nog te veel willen lopen of te snel wanneer het eigenlijk niet in het programma thuis hoort. Een wijze les waar ik zeker van geleerd heb!

Screenshot_20170922-201901-01[1]
Rustig lopen.. lage hartslag samen met de hond

Wat er gaat veranderen
Nu heb ik deze blog de titel ‘Change of plans’ genoemd en jullie zullen je wel afvragen waarom.
De afgelopen periode kan je nou niet echt bestempelen als een goede voorbereiding voor mijn doel. Mijn 2e marathon op een gezonde manier uitlopen. Ik had namelijk de lat erg hoog gelegd door mijn gestelde doel van vorig jaar ook gewoon te laten staan en dat is de halve marathon van Amsterdam volbrengen. Echter is dat direct een week later. Ik had gehoopt daarom op een hele mooie voorbereiding naar de marathon toe en daarna goed rust te houden om een week later in Amsterdam aan de start te gaan staan.

Wanneer ik eerlijk kijk naar mijn voorbereiding, als ik kijk hoe mijn lichaam de laatste weken aan het reageren is op het hardlopen en als ik kijk naar mijn doel: gezond uitlopen! Weet ik bijna zeker dat dat niet gaat lukken. Ik ben de afgelopen weken ook flink in discussie met mijzelf geweest en daarop ben ik op de volgende vraag terug gekomen.

Waarom loop ik hard?
Deze is simpel te beantwoorden, het maakt me blij, gelukkig en zorgt ervoor dat ik ontzettend veel mooie momenten beleef (en beleefd heb).  Ik kan mijn grenzen ermee verleggen, leer mezelf beter kennen.

Worden deze punten beter, groter of meer bij het uitlopen van je 2e marathon?
Hierop kan ik niet vol overtuiging ja kan zeggen. Ik zou super trots zijn als ik de 2e marathon in Eindhoven zou kunnen uitlopen. De tijd maakt me niet uit ik loop immers voor de fun. Ik wil genieten en ik vraag me af of dit gaat lukken. Tuurlijk zijn zenuwen en onzekerheid zeker met een nieuw soort trainingsschema heel normaal, maar ik heb ook angst, angst voor die hardnekkige blessure die ik GELUKKIG nog niet heb gehad.
Kan het kwaad dat je zoveel doelen voor jezelf stelt met deze voorbereiding?
Daarop moet ik bekennen dat dit wel degelijk kan! Ik heb de afgelopen periode teveel van mijn lichaam gevraagd. De kans dat 1 van mijn blessures terugkomt, is zeker aanwezig en dat zou ik echt heel erg jammer vinden.

quote
De beslissing

Na lang beraad met mijzelf, de vraag besproken te hebben met mijn fysiotherapeut (die het vertrouwen nog wel heeft) heb ik toch besloten dat ik de Marathon van Eindhoven niet ga lopen! Maar toch ben ik wel aanwezig!

Ik ga niet de supporter aan de kant spelen, maar omdat ik het startbewijs via mijn werk heb verkregen heb ik gevraagd of deze nog omgezet kon worden naar de halve marathon afstand! Vol blijdschap heb ik te horen gekregen dat dit kan! Ik kan lopen dus in Eindhoven, ik kan de sfeer proeven en op deze manier belast ik mijn lichaam minder zwaar! Ga ik daar voor een pr? Nee zeker niet ik wil er optimaal van gaan genieten, mijn mede loopmaatjes spreken waarvan ik weet dat ze ook aanwezig zullen zijn en lekker voor mijzelf deze ronde lopen! Ik vind het moeilijk omdat ik voor mijn gevoel nu wel ‘opgeef’ maar ben ook opgelucht want sinds ik deze beslissing voor mijzelf heb gemaakt lijkt het wel alsof ik veel makkelijker mijn trainingsrondes kan volbrengen. Ik voel me geen Loser door voor mijzelf te kiezen maar baal wel dat ik mijn gestelde doel niet heb kunnen halen en dat zonder te proberen. Normaliter zou ik het een kans willen geven er voor willen gaan en geef ik niet op.

 

Toekomst
Loop ik nu nog ooit een 2e marathon.. stiekem hoop ik van wel. Ik heb me opgegeven voor de loting van Londen, dat zou ik echt wel te gek vinden en anders lijkt mij Rotterdam ook nog wel een geweldige ervaring om mee te maken. Echter voor het jaar 2017 ga ik geen marathon doel meer stellen. Er moet een unieke kans / situatie zich voor doen dat ik dit jaar nog een marathon ga lopen, tot die tijd blijf ik vooral genieten van alles wat ik mag doen en ga doen! Samen met alle leuke lieve hardloopmaatjes die ik heb leren kennen in het afgelopen jaar!

Wie lopen er allemaal nog meer de halve marathon?! En voor de hele marathon lopers .. Zet hem op en rock die 42.195 meter stuk voor stuk!

 

2 gedachten over “Change of plans

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: