Let’s Go – Week 15

Het zwarte diepe gat na de Marathon, ik zou er dit jaar niet in gaan vallen want ik weet nog hoe moeilijk ik er vorig jaar uit ben gekomen. Het heeft me toen t/m eind juni gekost om weer in een lekker trainingsritme te komen. Dit zou ik dit jaar gaan voorkomen en daar ben ik vooral erg druk mee geweest de afgelopen week. Uitzoeken met wat ik nu wil en waar ik naar toe ga werken. Er liggen weer mooie uitdagingen voor mij klaar waar ik aan deel mag nemen. Echter wil ik ook gaan trainen voor iets wat ik echt graag zou willen. Ik ben eruit en hoe ik hier achter ben gekomen dat deel ik deze week met jullie! Deze week kijken we dus vooruit in plaats van terug!

 

First things first.

Ik weet dat jullie nieuwsgierig zijn met wat ik de komende tijd ga doen. Wat mijn nieuwe doel gaat worden. Ik begin eerst met het eerste item op mijn agenda. Komende zondag doe ik mee met de 5km tijdens de Enschede marathon! Ik zou eerst via mijn werk mee doen aan de halve marathon, echter als ik eerlijk ben, was mijn motivatie hiervoor niet echt aanwezig. Ik wilde geen gooi doen op mijn PR, het zou de eerste keer zijn dat ik in Enschede mee zou doen en dus lekker even 21 km rennen was meer het doel. De finish halen en er een feestje van proberen te maken. Echter zag ik vorige week de oproep om namens de Stichting ‘Kids Vooruit’ deel te nemen aan de 5 km! Ik heb mij geen moment bedacht en mijn startnummer van de halve afgezegd. Ik heb mij opgegeven om voor dit mooie doel te gaan lopen. Kids die kinderen met een beperking helpen, samen spelen en dingen ondernemen. Dat kan je alleen maar ondersteunen. Zelf hielp ik op jonge leeftijd al bij een manege waar kinderen met een (lichamelijke/geestelijke) beperking paardrijles kregen. Veel mensen en ook kinderen zien alleen de beperking van een leeftijdsgenootje terwijl er zoveel mogelijkheden zijn. Ik was nog op zoek om al hardlopend iets te gaan doen voor een goed doel en die heb ik nu gevonden. Aanstaande zondag kan je uitkijken naar mij in een witte polo met het logo van Kidsvooruit. We gaan er een feestje van maken en in Enschede!
stichting kids vooruit

Het plan
Weten jullie nog mijn post dat ik mijn DNA liet analyseren door DNAisyou? Die uitslag heb ik al enige tijd binnen. Echter omdat ik druk was met de trainingen van de marathon heb ik ze na het uitvoerig bekeken te hebben wel echt naast me neergelegd. Ik besloot deze uitslag toe te gaan passen op mijn nieuwe doel. Het plan is dus simpel, de resultaten grondig doornemen en dat toe te passen. Het beste uit mijn DNA proberen te halen!

dna is you
Haal het beste uit jezelf!
Volgens mijn DNA heb ik aanleg voor krachtsport. Ik heb aanleg voor de hogere intensiteit prestaties. Deze zijn gerelateerd aan de mogelijkheid van de spieren om afvalstoffen af te voeren. Dit is vooral bij krachtatleten van belang. Mijn trainingsadvies hierbij is dat gerichte training betere resultaten opleveren. Zelf ben ik van mening dat dat voor iedereen het geval is.
Volgens het punt inspanningsintensiteit heb ik een verhoogde aanleg voor hoge intensiteit sport. Ik heb een snellere hersteltijd na een versnelling en ben mogelijk erg goed in de eindsprint. Dit klopt, ik zeg altijd dat ik de finish ruik en dan pers ik er nog een sprintje uit.
Wanneer ik dan mijn uitslag bekijk wat gaat over zuurstofopname is dat ik meer aanleg heb voor een lage VO2max en een hoge anaerobe drempel heb. Trainingen met een focus op de VO2max kunnen een verbetering in mijn prestaties opleveren. Dus duurtrainingen waarbij ik op een lage intensiteit lang train. Dit heb ik in de afgelopen periode veelvuldig gedaan. Dat kan je ook zien in mijn tijden van het laatste jaar en doe ik dus al goed.Het blijkt dat mijn lichaam snelle spiervezels bevat, dit is dus niet gunstig voor mij als duursporter en daardoor zou ik tijdens mijn trainingen hierop moeten gaan letten. Kracht en HIIT trainingen zijn belangrijk om te doen om blessures te voorkomen en voor je conditie echter stimuleren ze wel de snelle spiervezels. Wederom zijn duurtrainingen voor mij het advies.

Dnaisyou kijkt echter ook naar andere punten in je DNA die van invloed kunnen zijn op je prestaties,, 1 punt daarvan is voeding. Ik heb een schema gekregen waarin staat hoeveel procent de zogenaamde macronutriënten zouden moeten bestaan. Dit is bij mij het volgende: Vet 40% Eiwit 15% en Koolhydraten 45%. Wanneer ik af wil vallen en mijn vetpercentage zou willen verlagen, dan zou ik relatief weinig koolhydraten in verhouding tot vetten moeten eten. Ik houd mijn voedingsinname op dit moment niet bij vindt het fijn om het nu wel te weten!
Een ander punt waar naar gekeken wordt is je cafeïne afbraak, waarom deze er tussen staat is als volgt: ·Cafeïne wordt veelvuldig gebruikt als supplement om de sportprestaties te verbeteren. Dit klopt ik heb tijdens mijn marathon 2 verschillende gels gebruikt met cafeïne. Bij mij is de cafeïne afbraak laat en dat zou betekenen dat ik waarschijnlijk met een lagere dosering de voordelen hier uit kan halen. Gemiddeld ligt deze tussen de 3mg/kg en 6mg/kg lichaamsgewicht. Echter kan dit veranderen door gewenning.
Het volgende punt wat ze onderzoeken is het effect van lichaamsbeweging op lichaamsgewicht. Hierin heb ik een laag risico op gewichtstoename bij minder trainen.  Dit klinkt voor mij logisch aangezien ik tijdens het sporten maar ook tijdens peridoes dat ik sporten maar vies vond altijd wel rond hetzelfde gewicht heb gezeten. Alleen in periodes waarin ik intensief sport en ook daarbij let op mijn voeding ben ik afgevallen.

Ook je motivatie lijkt genetisch bepaald te zijn. In mijn uitslag staat dat ik een hoge mate heb van sportbereidheid echter krijg ik geen goed gevoel door het sporten. Deze vind ik twijfelachtig. Het goede gevoel wat ik heb na het sporten is deels ook mijn motivatie. Ik doe het vooral omdat ik er plezier in heb. Het feit dat extreme inspanning mij kan demotiveren dat klopt wel. Ik heb er dan minder zin in die training bijvoorbeeld. Echter wanneer ik een PR wil gaan lopen ben ik wel weer gemotiveerd en dat is voor mij dan ook een extreme inspanning.  Ik heb hierdoor wel een gemiddeld risico op overtraining, omdat zware inspanning niet motiverend werkt zal ik dit ook niet vaker doen dan nodig is en dat klopt helemaal.
Ten slotte is mijn blessure gevoeligheid normaal. Ze spreken over peesblessures en wanneer ik een standaard opbouw schema gebruik moet dit bij mij normaal gesproken goed gaan.

Wil je zelf ook je DNA uitvoerig laten onderzoeken dit kan bij http://www.DNAisyou.nl

Door deze uitslag had ik mijzelf 2 opties gegeven. Of ik ga mij focussen op de obstacle runs en ga daarmee gebruik maken van mijn kwaliteiten zoals kracht en snelle spiervezels, of ik houd het nog bij de wegwedstrijden maar ga niet meer verder dan de 10 km lopen doen. Hieruit heb ik mijn volgende doel gehaald.

Set Goals and crush them!

Het doel voor de komende periode!
Ik wil mijn PR op de 5 km verbeteren.
Ik wil sneller worden op de 5 km op een goede manier. Ik weet dat er veel meer in zit dan mijn officiële pr van 24.39 die ik vorig jaar liep in Zutphen. In de periode daarna liep ik al mijn vorige tijden aan diggelen. Deze staat nog open en daar wil ik voor gaan. Ik wil het wel op een goede manier doen. Bang voor blessures die ik niet wil ga ik in samenwerking met een sportfysiotherapeut aan de slag! Binnenkort mijn eerste afspraak en tot die tijd blijf ik lekker duurlopen doen. Daar is het immers ook prachtig weer voor en volgens mijn uitslag van DNA is you is het de beste training voor mij!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s