Enschede marathon – Ready for Takeoff

Vandaag de race recap van de 10 km Enschede marathon, het fieldlab evenement experiment van 16 mei 2021.
Dit evenement begon voor mij op zaterdag 15 mei al, om deel te mogen nemen was het namelijk nodig om een coronatest af te nemen 24 uur voordat je het evenement weer zou verlaten. Natuurlijk moest daarvoor de uitkomst negatief zijn. Ik ging dus zaterdag 15 mei al op pad, ik kon testen op vliegbasis twente, waardoor de eerste pre race kriebels kwamen. De muziek stond aan, ze waren bezig met het opbouwen van de start/finish, op dat moment merkte ik direct hoe ontzettend ik dit gemist had. Het voelde een beetje als het bezoeken van een expo.. alleen ja een expo is wel echt veel leuk er gezelliger dan een stokje in je neus. Voordat ik thuis was had ik de negatieve uitslag binnen en de pre race voorbereiding kon gaan starten! De kleding werd eerst klaar gelegd, ik had wat nieuwe kleding besteld maar niet in kunnen rennen dus het werd een vertrouwd oud setje. Tas inpakken met schone en droge kleding, handoekje mee want er werd flink wat regen verwacht. De avond ervoor op tijd naar bed want ik wilde fris aan de start staan.. slapen tja ik had zo’n zin in de volgende dag dat dat niet helemaal oké ging, als een klein kind de nacht voor zijn/haar verjaardag zeg maar.

Raceday

Toch werd het zondag en was raceday aangebroken, ik schoot snel in mijn kleding al kon ik rustig aan doen want ik startte om 12 uur. Planning was half 11 wegrijden 11 uur aankomen en dan lekker rustig voorbereiden. Hoe het kwam dat ik uiteindelijk pas om kwart voor 11 kon wegrijden, geen idee.. vervolgens mocht ik helemaal achteraan parkeren waardoor ik wel lichtelijke ‘paniek’ raakte.. red ik het nog wel.. flinke tred aan de wandel want ik moest de hardloopschoenen en kousen nog aan doen. Natuurlijk maakte ik me weer druk om niets, zelfs nog tijd voor een praatje met jacolien, een foto-tje en dan hop naar het startvak door.
Dat was gek! wat stonden we weer dicht op elkaar, maar niet zoals eerder schouder aan schouder, mensen hielden toch wel iets afstand wat ik persoonlijk erg fijn vond!. Voor ik het wist was er nog 1 minuut te gaan. Ineens was het pang… we konden gaan, Yes eindelijk weer die wedstrijd ik rende rustig weg, met als doel.. kijken wat er in zit.

Het was lekker zonnig en hoe langer hoe warmer het ook was, echter na 500 meter ofzo kon ik mijn veters al gaan strikken. Ik was vergeten om ze in het startvak te strikken en een dubbelen knoop erin te doen zoals ik altijd al deed. Ja je verleert wel wat na 1,5 jaar niet racen. Gelukkig kon ik er met een glimlach op reageren en rende ik lekker door. Voor de mensen die denken dat het parcours lekker vlak was, zoals ze met NN mission marathon, nou nee, het parcours was wel degelijk anders. Toch was het enorm tof om over het vliegveld te mogen rennen. De plek waar de top marathon lopers en onder andere Elioud finishte de maand ervoor werd duidelijk aan gegeven en daar heb ik natuurlijk (net als nog van meer plekken) een foto gemaakt! Ik kon na 2 km al wel duidelijk merken dat dit niet een wonderbaarlijke dag zou worden en een top tijd, mijn hartslag lag hoog maar ik genoot, ik liep vrij constant maar kon niet in mijzelf de rust te vinden om mijn pace, de gedachten, ademhaling, de warmte allemaal los te laten. Ik was lang in tweestrijd met mijzelf, ik wilde echt niet wandelen, maar ik had het warm, het was pittig en toch rende ik door. Tot ik kippenvel kreeg op mijn hoofd. Oké dan maar wandelen, ik wordt er geen mindere loper van, om eerlijk te zijn, kan ik er natuurlijk altijd maar langer van genieten. Mijn hartslag was hoog, ik liet hem zakken maakte een paar instastories natuurlijk onderweg. (die kan je overigens hier vinden wil je mijn stories die dag wil zien) . Het feit dat het twee rondjes waren, vind ik normaal niet leuk maar vandaag kon ik het wel waarderen, ik wist waar het wat gladder kon zijn, waar de bochten waren en waar de wind mee was ipv. tegen. Toen ik richting finish rende besloot ik mijn hartslag maar even te laten voor het was en te kijken wat er nog in zat. ik had mijn horloge bij de start te laat aangezet.. dus om eerlijk te zijn wist ik niet welke tijd ik binnen zou komen, maar toen ik op de klok 55.41 zag staan was ik echt nog wel verbaasd. Ja het is bijna 10 min langzamer dan mijn PR maar dat zat er sowieso toch niet in aangezien ik echt niet in vorm ben, maar onder de 56 met al dat gewandel was toch echt nog wel (zoals ik eerder altijd zei) Beyond expectations!

Na de finish wilde ik een foto maken, maar Dennis zag me staan en bood aan deze foto te maken, Yes tof! mensen weer spreken, vertellen hoe het ging horen van een ander hoe hij/zij het ervaren heeft. Dit heb ik deze middag nog meerdere malen gedaan. Instavriendjes die ik eigenlijk nog nooit in het ‘echt’ had gezien kwam ik tegen en daar kletste ik nog gezellig mee na. Ik heb natuurlijk mijn medaille weer laten graveren en daaruit bleek dat ik 55.14 gelopen had.
Zo bleef ik nog even hangen.. Ik leverde mijn armband weer in, die kreeg onze startgroep om te kijken met wie we hoe lang in contact zouden zijn en wat het effect daarvan zou zijn. Ik kletste nog even en toen ik naar de start wilde gaan kijken van 14.00 uur was die helaas verlaat waardoor ik besloot toch direct naar huis te gaan. Vol enthousiasme liep ik naar de auto maakte ik nog even een medaille selfie met Laura en ging ik op naar huis.

Dit avontuur stopte natuurlijk niet die zondag, want na 5 dagen moest ik terug, het hele terrein waar het evenement plaatsvond was al leeg, geen sfeer enkel de corona test. Een zenuwachtige dame die haar handschoentjes niet goed aan kreeg maar wel erg vriendelijk was nam de test af. 20 minuten later bleek ik opnieuw negatief en daarmee was mijn fieldlab experiment afgelopen. Blij dat het allemaal goed was gegaan, toch zou ik het op deze wijze zo weer doen. Of ik zal betalen voor een test voor een evenement… dat ligt aan het evenement. Mijn gevoel van nu zegt van wel. Het is zo fijn om weer samen te lopen om te genieten en het sociale gedeelte van het hardlopen is toch wel de reden dat ik mee doe aan de evenementen, ik hoop dat dit zo snel als mogelijk weer kan als het maar wel op de goede manier.

Ik heb in ieder geval genoten van deze 1e race van 2021!!


Een reactie op “Enschede marathon – Ready for Takeoff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s