Marathon Race prep – 12 tips & een checklist!

De  taperweken voor de marathon van Rotterdam zijn ingegaan, het hardloop seizoen is begonnen. Tijd voor de laatste voorbereidingen en in deze blog deel ik hoe ik dat doe. Wie weet staan er voor jou nog wat tips tussen! Daarbij wil ik wel even meegeven dat deze blog is niet alleen geschreven voor de marathon wedstrijden.

Zelf vind ik het altijd fijn om mij goed voor te bereiden voor een run en zo ook voor deze marathon in Rotterdam. Tijdens deze taper weken begin ik daar dus al over na te denken, iets met een beetje extra tijd over omdat de trainingen weer wat korter worden. Terwijl ik voor mijzelf een lijstje opstel dacht ik dat het ook leuk zou zijn om deze en mogelijk ook nog wat tips te delen.

Stap 1. Check het weer, train in je kleding en bereid je voeten goed voor!

Het weer houd ik voor de race al een tijdje in de gaten, niet dat dat helpt, maar het is wel handig om te weten of het droog is, gaat regenen of dat het een warme dag wordt met zon. Op deze manier kan je je kleding wat je wilt dragen daar ook op afstemmen, omdat ik ook nog wel eens een weekendje weg wil combineren met een hardloop wedstrijd is dat dus ook handig dat je weet wat je mee moet nemen voor de tijd. Twijfel je? Neem een extra setje kleding mee. Wordt het zonnig vergeet dan niet een zonnebril en gaat het regenen dan is een petje altijd heel fijn!

Tip: Wanneer je een lange afstand loopt is het handig om vooraf wel te trainen in de kleding die je wilt gaan dragen. Op deze wijze kan je ervaren of je er ook lekker in kan lopen en dat deze met de lange afstanden kan dat ook schuurplekken doen voorkomen.. Vertrouw mij een schuurplek op 30 km tijdens een marathon is geen pretje.

Tip: Zorg dat je geen lange teennagels hebt en je voeten de weken voor de wedstrijd ook wat extra verzorging geeft. Een brandend gevoel onder je voeten door eeltvorming, kapotte tenen en blaren wil je namelijk ook voorkomen, dus zorg dat je de voeten goed verwend!

Tip: Luister je graag muziek ook tijdens een race, zorg voor een positieve playlist met lekkere up tempo muziek om zo nog meer uit je prestaties te halen en die glimlach op je gezicht te toveren want.. als je lacht loop je harder 😀 Deze zet ik bij stap 1 omdat het lopen op muziek tijdens je trainingen goed kan uitproberen en daarnaast je favoriete nummers in je ‘Race-list’ kan zetten.

Stap 2: Bereid de wedstrijd voor – en dan niet alleen het parcours

Ongeacht welke afstand je gaat lopen is het altijd verstandig om je race voor te bereiden, hoe wil je deze indelen, waar ga je bijvoorbeeld drinken. Als je gebruik gaat maken van gelletjes of andere voeding wanneer wil je deze innemen. Maak een plan en neem daarin ook een reserve mee. Als je gelletjes gaat gebruiken bedenk vooraf hoe je deze wil vervoeren. Persoonlijk gebruik ik daar een soort startnummerband voor die speciale lusjes heeft voor gelletjes. Echter omdat ik ook een soort geldrink meeneem die daar niet inpast draag ik daarnaast ook nog een flipbelt. Voor het drinken kijk ik altijd naar waar de waterposten op het parcours staan en of deze er uberhaupt staan. Ook neem ik altijd een reserve gelletje mee op de marathon. Deze les heb ik tijdens mijn 1e marathon geleerd toen ik bij de 30 km een gelletje wilde pakken, echter bleek ik die verloren te zijn.

Tip: Tegenwoordig heb je veel broeken met zakken en naast de flipbelt zijn er ook andere hardloopbanden waar je veel gelletjes in kwijt kan, probeer het in ieder geval eerst uit of het ook prettig loopt!

Tip: Wil jij liever geen gebruik maken van de drankposten, overweeg dan een hydrationpack, een rugzak waarin een waterzak gevuld kan worden met water en zo kan je al hardlopend je lichaam goed hydrateren tijdens de race en vaak kan je er ook nog wel wat belangrijke waardevolle spullen in kwijt zodat je dat niet in je tas hoeft achter te laten.

Tip: moet jij nog wel eens gebruik maken van een Dixie tijdens een lange race, neem dan ook tissues of een beetje wc papier mee zodat je niet mis grijpt.

Tip: Als je van plan bent om goed koolhydraten te gaan stapelen voor bijvoorbeeld de marathon bedenk hoe je dit wil gaan doen. Zelf gebruik ik daarvoor een Carbloader die ik kan drinken. Dit zodat ik voldoende koolhydraten heb voordat ik aan die geweldige afstand ga starten.

Stap 3: Raceday

Persoonlijk leg ik altijd een dag voordat ik ga rennen de kleding al klaar, daarin is ondergoed natuurlijk ook belangrijk en dan bedoel ik niet alleen de sport-bh voor de vrouwen. Je wil ook niet dat het tussen je benen gaat schuren omdat je net een mooi slipje aangetrokken hebt toch?

Naast de kleding, die je als het goed hebt al eerder hebt uitgezocht, is het ook belangrijk dat je weet of je nog apparaten gaat gebruiken. Daarmee bedoel ik bv je sporthorloge en het luisteren van muziek middels oortjes of een koptelefoon. Wil jij je hartslag ook in de gaten houden denk dan aan je hartslag band, die wil ik zelf nog wel eens vergeten met een wedstrijd.

In het startvak wil je het niet koud krijgen en kan je mogelijk nog een laatste beetje eten. Neem een banaantje en een poncho mee om je warm te houden en je maag nog even te vullen. Het voordeel van een poncho in vergelijking met kleding is dat je die in het startvak vaak in een ton kan doen op het moment dat je naar de startlijn toe loopt, kleding raak je kwijt, al wordt het ook wel regelmatig bij elkaar verzameld voor het goede doel.

LETS RACE

Na de marathon vind ik het een verademing om mijn schoenen uit te doen, ik neem daarvoor graag slippers mee. Het liefst slippers met een zachte en dikke zool maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.
Ook heb ik wat warme kleding in mijn tas zitten zodat ik niet teveel af koel in te korte tijd en daar dan ziek van wordt! Zorg ook voor wat drinken en een eiwitrijke snack, je lichaam heeft het verdiend en dat stilt je eerste zin naar eten en drinken!

Tip: Als je apparaten gaat gebruiken die je moet opladen, zorg dat je dit dan een dag van te voren hebt gedaan. Zo is de accu niet leeg wanneer jij gaat racen.

Tip: Leg je startnummer klaar, of kijk waar je die op de dag van de wedstrijd moet ophalen, dit voorkomt veel stress! Bereid ook de route voor naar de start, hoe ga je daar komen en hoe lang doe je daarover, moet/wil je nog een tas inleveren, waar kan dat dan? Houd rekening met een mogelijke langere rij en zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent!

Tip: Zorg dat je gegevens op je startnummer staan, mocht er onverhoopt wat gebeuren dan kunnen ze achterhalen wie je bent en of je eventueel allergieën hebt en wie ze moeten bereiken bij noodgevallen, zelf neem ik ook altijd mijn legitimatiebewijs mee en wat kleingeld of een pinpas, zodat ik ook als ik moet uitstappen tijdens een race weer bij de finish kan komen met het ov.

Tip: Wordt het mooi weer en smeer jij jezelf in met zonnebrand, let op in je gezicht. Bij het zweten kan het in je ogen komen waardoor je daar onderweg last van krijgt.

Tip: heb je snel last van schuurplekken, daar heb je speciale middeltjes voor echter gebruik ik zelf altijd gewoon vaseline en werkt dat voor mij prima.

Tip: Stop je spullen voor na de marathon in een aparte tas in je tas, zo hoef je niet te zoeken, dus droge sokken, slippers, kleding evt ondergoed, flesje water en een eiwitrijke snack

Volgens mij ben je na het lezen van deze race prep er wel helemaal klaar voor ! Ik wens je ontzettend veel succes maar nog meer plezier met welke race je ook gaat lopen! Ik zeg zet hem op.

The Runners Checklist – Checklist voor iedere hardloop wedstrijd

Geen zin om alles over te nemen en wil je een makkelijke checklist om uit te printen en mee te nemen? Print dan deze hieronder uit, streep door wat je niet nodig hebt en zet een vinkje als het klaargelegd of ingepakt hebt.

Heb jij nog een goede tip die niet in deze blog staat laat het dan vooral hieronder nog even weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: