Stramilano 2018

Tijdens mijn voorbereidingen voor Milaan zie ik allerlei berichten voorbij komen van onder andere mede Anita meisjes hoeveel zin ze hebben in de circuit run van Zandvoort. Wetende dat ik op dat moment een hardloopgroep aan het begeleiden ben maakt dat ik niet mee kan doen. Ik vind het jammer om een race met deze toffe groep te moeten missen maar ik kijk wel uit naar Milaan. Wanneer iemand mij dan ook veel succes wenst met de race brengt ze mij op een idee. Ik google run race Milaan in en ik zie tot mijn verbazing dat er op de zondag dat ik in Milaan ben er inderdaad een race is. De Stramilano. Ik zie de tijden dat er gelopen kan worden en bedenk zelf al dat de halve marathon niet mogelijk, er wordt namelijk door de groep op zondagmiddag teruggevlogen. Als de groep al interesse zou hebben in een race dan is de meest logische keuze de 10 km dat is namelijk de eerste race van de dag om 9 uur. Ik lees de site even door en bedenk me ook heel goed dat het alleen kan als iedereen mee gaat doen ik heb hier geen verwachtingen op en besluit het naast me neer te leggen.

 Don’t just run, Fly

Viva Italia

Wanneer we in Milaan aangekomen zijn mag ik op vrijdagavond met mijn groep al direct een mooie ronde verkennen van 9 kilometer door Milaan. We lopen richting een heel groot park met verschillende bezienswaardigheden. Wat mij opvalt op een gegeven moment is dat je aan de rechterhand van het park allemaal hekken ziet. Ze zijn de wegen aan het afzetten. Ook worden er allemaal dixies en tenten geplaatst. Wanneer we in het park doorlopen komen we bij de Arena Civica terecht. Een eeuwenoud stadion maar ook daar is van alles afgezet. Ik benoem de groep dat waarschijnlijk de hardloopwedstrijd van komend weekend hier langs komt en/of eindigt gezien de kleine tentjes die ze opzetten. Ik vertel wat ik weet over de Stramilano en besluit ze toch te vragen of ze daar misschien interesse in hebben. Inschrijven kan op verschillende punten in de stad. Al snel benoemen 2 deelnemers dat het inderdaad bij de Dom kan en dat is het vertrekpunt voor onze route van morgen. Ik benoem dat het niet zeker is of we mee kunnen doen, dat ik even goed controleer of het haalbaar is met de terugreis. Ook missen ze dan 1 route die we met hen hadden willen lopen. Afgesproken dat ze de volgende dag aan mij zouden laten weten of ze mee willen doen, dan kunnen we ons bij het startpunt van de volgende dag namelijk eerst inschrijven. Er klonk al wel enthousiasme uit de groep.

Zaterdagochtend hoorde ik vrij snel van iedereen dat ze zich allemaal graag willen inschrijven voor de race. Er is geen tijdswaarneming en het wordt beschouwd als een funrun.  De finish is inderdaad in het eeuwenoude stadion, dit is 2 km van ons hotel en dat is dus gunstig! We besluiten ons als groep in te schrijven. Onderweg naar de dom worden er al kleine plannetjes gemaakt voor het lopen van een PR. Eenmaal bij de dom aangekomen staat er een grote tent met verschillende stands. Hier kunnen we ons inschrijven. Tijdens het inschrijven worden we goed geholpen door de italiaanse dame achter de balie. Ze zegt ons dat we morgen vroeg moeten komen vanwege de veiligheidscontroles. We krijgen een tas met een onwijs veel eten erin en ons startbewijs/hesje. De tassen allemaal op onze rug en vastgeknoopt tegen het hobbelen vertrekken we na nog een uitgebreide leuke foto sessie dan eindelijk voor onze langste run in Milaan. 

Raceday

Zondagochtend al vroeg zitten we met de hele groep aan het ontbijt. Het  plan is om om 7.45 vertrekken met de tram die ons rechtstreeks naar de dom zal brengen. Het startgebied van de dag. Echter gaat tram 14 op ongeveer 2 km voor de dom op de rem. iedereen moet eruit en we besluiten lopend verder te gaan. Wanneer we bij de dom aankomen is het al druk. De veiligheidscontroles moeten we nog door en dit gaat eigenlijk sneller en soepeler dan verwacht. iedereen en alle tassen worden gecontroleerd.  We besluiten rechtstreeks het startvak in te lopen. Er staan al heel veel mensen in en we kunnen gelukkig ter hoogte van de dixies via de zijkant ook instappen. Het is niet heel ver van de startboog af. Iedereen is positief gestemd en heeft er zin in. een paar minuten voor de start gaan de langebroeken en de jasjes uit. Lekker lopen is het doel van iedereen.

20180325_085621

Wanneer het startschot klinkt staan we klaar om te rennen echter duurt dit nog wel even. We schuivelen langzaam naar voren, er komt geen versnelling in. Ook wanneer we onder de startboog door zijn kunnen we nog niet beginnen met rennen laat staan normaal wandelen. Het is te druk en vanaf de dom gaan we direct naar rechts een smalle straat in. Er komt iets een versnelling, maar helaas na 5 meter hardlopen kunnen we weer opnieuw wandelen. na ongeveer 200 meter kunnen we dan eindelijk beginnen.  de eerste 1,5 kilometer verloopt al slalommend tussen de wandelaars door. Ook ben ik constant allert omdat sommige mensen ineens stil gaan staan op de route. De route daarentegen is prachtig en het is een super zonnige run. Ik geniet van ieder moment en loop op mijn eigen tempo langs heel veel mensen heen. Sommige momenten loop ik op een brede stoeprand zodat ik sneller en zonder veel te slalommen hen in kan halen. Ik loop de hele run met een gemiddeld van 5.22 prima. Ik geniet van de sfeer en ergens vind ik het jammer dat de start zo stroef verliep. Ach het is een funrun en het belangrijkste is wel dat je net als in amsterdam mag finishen in een prachtig stadion!

Experience is the teacher of all things

De waterpost is pas om 7 kilometer. Ik had er stiekem eerder op gehoopt want bij 5 kon ik al wel een slok water gebruiken. Je kan van alles krijgen/pakken ik besluit alleen voor water te gaan. Het is een half liter flesje waar ik meerdere slokken uit neem, mijn polsen mee nat maak ter verkoeling en dan van me af gooi. Het park is in zicht en ik zie dat de lopers 2 routes gebruiken om daar omhoog te komen. 1 de officiele route via de weg en 2 is binnendoor over een trap. Ik besluit gewoon zoals het hoort over de weg te lopen en dat blijkt net zo snel te zijn als via de trap aangezien ik met de loper die naast me liep tegelijk om hoog kom terwijl hij de trap pakte. We komen op een brug die ze verbouwd hebben tot pitstraat. Ik moet direct aan de dames in zandvoort denken. Maak een instastorie terwijl ik ren waarin ik hen heel erg veel succes wens en dat ik aan ze denk, en ren vervolgens het park in. In het park gaat eht ook snel voordat we bij het stadion zijn. We lopen er eerst half langs heen voordat we naar binnen mogen. Ik hoopte dat het net als in Amsterdam een half rondje over de baan zou zijn, maar helaas deze baan loop je over en dan ben je gefinisht. Voor mij voelde dat beetje als een anti-climax. Ik nam mijn medaille in ontvangst, maak nog een selfie met de ingang van het stadion en kijk of ik de andere toppers al kan ontdekken. Ze zien mij eerder en al snel hebben we iedereen bij elkaar.

 

Op de start na vond volgens mij iedereen het een leuke run. Wel heeft iedereen ontzettend mooie tijden gelopen. Volgens mij was ik de bezemwagen van het stel.  Er werd nog even wat te drinken gehaald, we maakten nog een finishfoto met de gehele groep en vervolgens was het tijd om terug te gaan naar het hotel. Waar ik afscheid neem van deze 6 toppers om me snel om te kleden om met de dames van de andere groep weer op pad te gaan. 

De stramilano was zeker een hele leuke belevenis maar zelf zou ik niet meer kiezen voor de 10 of de 5 km funrun variant, mocht ik de stramilano ooit weer kunnen/mogen lopen dan zou ik zeker gaan voor de halve marathon!

Ben je benieuwd hoe ik mijn run in beeld heb ervaren? op mijn instagram @runwithjoy.ce staat de stramilano tussen mijn hoogtepunten en kan je mijn beleving bekijken!

20180326_183806-01

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: