My road to Berlin

Vandaag neem ik jullie mee in mijn eerste verslag over mijn weg naar de Berlijn marathon. Ik heb gekozen van de 100 dagen voorbereiding die sportrusten aanbied. Op dit moment ben ik op  een kwart met mijn trainingen. Er zijn nog 75 dagen te gaan tot de Berlijn marathon van start gaat! Hoe gaan de trainingen tot dusver, waar loop ik tegenaan en waar kijk ik naar uit!

Hoe ga ik trainen.

Ik heb gekozen om via het schema van sportrusten te gaan trainen omdat ik merk dat mijn lichaam na mijn vakantie moe is. Mijn VO2max is gedaald van 51 op het moment van de marathon van Hamburg naar 45 het moment dat ik start met de trainingen naar Berlijn. Ik heb een tijd lang geen motivatie gehad. behalve dat het wel lekker was, om te lopen. Daarom heb ik voor mijzelf besloten om via een ander trainingsschema puur op hartslag gebaseerd te gaan trainen.  Ik heb eerder via het sportrusten programma getraind maar door een blessure durfde ik toen de marathon niet te lopen. Mijn doel is dus genieten van de trainingen, fit worden en genieten van de marathon van Berlijn!

Hoe gaat het trainen

Tijdens de eerste week vond ik het vooral nog wel lastig. Ik vroeg veel van mijn lichaam maar toch voelde dit wel goed. Ik was nog zoekende met de ideale marathon hartslag maar ook deze heb ik ondertussen definitief vastgesteld op 155. Dit houdt voor mij in dat ik ongeveer op 150 mijn lage marathontempo loopjes mag doen. Op 160 de hoge hartslag marathontempo en op 165 gemiddeld mijn intensieve loopjes.  Ik gebruik hiervoor ondanks dat ik een hartslagmeting op de pols heb toch mijn borstband van Polar (de H10) zodat ik de meest accurate meting heb. Bij het ‘vogels kijken’ loop ik dus zonder band en stel ik mijn horloge alleen en enkel in op afstand en dus zonder zones. Ik moet opletten dat ik deze niet te snel ga lopen want daar betrap ik mij de laatste keer wel op.  Ik luisterde naar een iets te opzwepende muziek en heb me toen mee laten slepen. Belangrijk is dus dat ik daar dus even rekening mee ga houden.

Nu de eerste 4 trainingsweken voorbij zijn en ik dus al op een kwart van mijn trainingsschema zit is mijn VO2max weer een paar puntjes gestegen naar 47. De trainingen zorgen er weer voor dat ik me wat fitter voel. De hartslagzones zijn goed te doen, ik loop zo mijn intensieve trainingen tijdens bijvoorbeeld een wedstrijd. Ook combineer ik het met een stevige intervaltraining. Wel moet ik beter gaan plannen waardoor ik de rust ook tussen de trainingen beter kan nemen. Ik ben namelijk bang dat het te kort achter elkaar lopen nu ervoor zorgt dat mijn achillespees stijf wordt na een training. Ik behandel deze nu met flexpower, loop op Oofos en mijn eerst volgende training is  5 km ‘vogels kijken’ die ik erg rustig moet lopen van mijzelf. Ik ben benieuwd hoe dit gaat samen met wat rek en strek oefeningen. Hopelijk zet het niet door en was het van tijdelijke aard.

 

Wat na het trainen

Ik vind het wel prettig dat ik nu rustig de kilometers wel opbouw en in de zomer mijzelf niet confronteer met hele lange duurlopen waarin ik (waarschijnlijk) mijzelf wil overtreffen en teveel van mijn lichaam wil vragen. Ik hoop dat sportrusten mij het goede gevoel terug kan geven, de regelmaat voor het trainen en de kilometers weer op te bouwen. Ik gebruik het tevens als opstapje niet naar deze marathon maar een volgend doel wat ik hoop volgend jaar in het voorjaar te kunnen volbrengen. Daarover later meer. Ook hoop ik dat ik geselecteerd wordt om tijdens de staffelloop van de Munchen marathon mee te mogen lopen met team Anita en daar de 15,3 km onder de 80 minuten te lopen! Belangrijk is dus wel om zonder kleerscheuren die marathon van Berlijn uit te lopen!

Heb jij wel eens met sportrusten getraind? Zo ja hoe is het je bevallen zo nee heb je er nog vragen over? Ik hoor het graag van je.

 

Een gedachte over “My road to Berlin

Voeg uw reactie toe

 1. Wat houd sportrusten in?
  En wat is VO2max?

  Ik heb zelf diverse 10 en 15 km lopen meegedaan en 2x de halve marathon.
  Ik deel dit op in 4×5 km en een stukje, voor mijzelf vind ik dit ideaal… zo heb ik niet het gevoel een berg te moeten lopen maar heuveltjes ☺️…

  Heel veel succes met je voorbereidingen en hopelijk blijf je blessure vrij

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: