Hot and Cold.

Recap of the month Augustus.

Het is de eerste dag van oktober, wanneer ik dit schrijf, de maand augustus lijkt al weer lang geleden, toch was het de maand waarin de marathon training wel erg serieus aan het worden was en hoe dat ging, dat lees je in deze korte recap van de maand augustus.

Het begin van de maand begin ik vol goede moed, er staan leuke dingen op de planning en al doende deze (warme) zomermaand. Ik was vrijwilliger bij de motorcross hier in de buurt, waar ik een dagje hielp. Ik trainde op de trails als op de weg en er kwamen leuke uitdagingen voorbij. Tijdens een trainingsloopje werd ik namelijk benaderd door Right to Play of ik met hen samen de Dam tot Damloop aan wilde gaan. Daar ging ik voor en hoe dat verliep dat lees je terug in de volgende blog, waarin ik kort terug blik op september.

De kilometers werden deze maand flink opgeschroefd, zo liep ik mijn langste duurloop voor de marathon al vroeg, dit kwam mijn planning net wat beter uit. Ik liep namelijk 35 kilometer, 2 etappes achter elkaar van het marskramer pad. Ik heb er in totaal nu 3 gelopen, maar dit waren wel hele mooie kilometers.

Ook kwam er een ijskoude challenge voorbij, namelijk een ijsbad challenge, uitgedaagd door Tactiverecovery Ik had het bad in juli al ontvangen, maar ik begon toen eerst met koud afdouchen. Dit ging me in deze warme maanden eigenlijk best goed af en ik kon prima 1 a 2 minuten onder de koude douche staan. Het resulteerde zelfs in het feit dat ik de kraan überhaupt een stuk kouder ging zetten dan dat ik voor hand deed. Het bad was heel simpel om op te zetten, en ondertussen weet ik ook dat het schoonmaken eigenlijk ook heel makkelijk is. Toen ik het bad ging gebruiken besloot ik rustig op te bouwen. Zo begon ik met een koud water bad en daar iedere dag even 30 sec tot 1 minuut in te gaan zitten. Wat de eerste dagen echt een drempel was, ging dat daarna best wel makkelijk. Tot het slechter weer werd, het bad verschoont moest worden, daarna was de structuur een beetje kwijt. Ik merkte wel dat ik me daardoor toch mentaal sterker ging voelen, ook leken mijn klachten die ik ervaarde (strakke kuiten, gevoelige achillespezen) ook minder te worden. Of het echt van het koude water komt, dat weet ik niet, maar ik had wel het idee dat het koudwaterbad (ik durfde de stap naar ijs nog niet te maken) mij daarbij echt geholpen heeft. Na de marathon wil ik dit wel weer gaan voortzetten en kijken wat het gaat doen ook in de koude maanden, dan wordt het vanzelf ijswater. Even een 5tal facts van de voordelen van koudwatertherapie: 💠het verbeterd je bloedcirculatie 💠het verlicht spierpijn en ontstekingen 💠 het bevorderd je herstel 💠stimuleert je immuunsysteem 💠 het werkt ook tegen stress. Geen reden dus om het eigenlijk niet te doen.

In de afgelopen maand liep ik enorm fijne kilometers echter ook trainingen waar ik na 2 km eigenlijk al echt moeite had om vooruit te komen. Hoe ik dan de marathon zou gaan finishen weet ik niet, maar zolang ik heel blijf ga ik voor de finish lijn. Zoals je hierboven al kon lezen had ik in het begin van de maand soms ook echt last van stramme kuiten, gelukkig verdween dat wel weer. Ik maakte dus soms echt pittige kilometers, maar dan wel vaak met prachtig uitzicht, aan de rand van de Sallandse heuvelrug of ergens op de Sallandse heuvelrug, tijdens de prachtige zonsondergangen die de warme dagen gaven. Wel jammer dat de dagen alweer kouder werden en ik dus ook al weer met de lampjes op pad moest gaan.

Al met al was ik wel erg tevreden over de maand met 180 hardgelopen kilometers, waar ik het soms echt moeilijk had, maar ook heb weten door te zetten een koud water challenge aanging, iets wat ik eigenlijk altijd al nieuwsgierig naar was maar wat mij ook wel heel heftig leek. Ik ben er nu wel definitief achter dat hardlopen tijdens de echt warme dagen voor mij een hele grote uitdaging is, zeker als mijn lijf niet wil zweten. Echter weet ik ook dat ik mentaal door kan zetten en zeker als ik straks jullie support weer zal ervaren tijdens de marathon van Chicago op 8 oktober! want jij gaat me supporten toch?!

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑